latinica  ћирилица
20/03/2022 |  13:54 ⇒ 19:45 | Аутор: СРНА

Пропали преговори о измјенама Изборног закона БиХ (ВИДЕО)

Пропали су преговори лидера странака из Федерације БиХ о измјенама изборног законодавства у БиХ, који су четири дана вођени у згради Делагације ЕУ у Сарајеву, уз посредство представника међународне заједнице.
Зграда Делегације ЕУ у Сарајеву - Фото: РТРС
Зграда Делегације ЕУ у СарајевуФото: РТРС

Предсједник ХДЗ-а Драган Човић рекао је да да нема услова да буду организовани избори и да му је жао због исхода преговора јер је тиме "највише изгубила БиХ".

Он је појаснио да је јуче пет од шест странака прихватило модел који рјешава све проблеме које су имали, па чак и онај о функционисању ФБиХ, али је онда проблематизовао СДА.

- Већ девет мјесеци покушавамо у различитим приликама разговарати и тражити рјешења око Изборног закона. Једним дијелом смо у томе успјели. Јуче смо имали завршен посао, а онда се проблематизовало с једне стране од СДА на начин да је ишао са додацима онога што смо до сада ставили као стандард - рекао је Човић новинарима након преговора представника СДА, ХДЗ-а БиХ, ХДЗ-а 1990, СББ-а, НиП-а и НЕС-а.

Човић је истакао да је циљ био да се ништа не договори, да остане статус кво, што је СДА радила посљедњеих девет мјесеци.

- Доживљавам то као брутални удар на БиХ у смислу актуелне политичке ситуације. Али, ми морамо наставити даље, нема друге - рекао је Човић и поручио да неке ствари које су сложили могу послужити као оквир да се даље договорају.

Он је рекао да се не може рушити БиХ на начин да се кључни обриси Дејтона сруше.

Човић је навео да је цјелокупо рјешење садржавало четири елемента - измјене изборног закона, пресуде Уставног суда, интегритет процеса и функционисање ФБиХ.

Предсједник ХДЗ-а 1990 Илија Цвитановић рекао је да је "прича завршила" на Дому народа Парламента ФБиХ, наводећи да су бошњачки политички представници имали континуирану тенденцију и циљ да смање његове надлежности и доведу га на ниво Вијећа народа Републике Српске.

- О томе нема простора за разговор. Ово видим као други корак у потпуном деконститутуисању Хрвата. Први је урађен почетком 2000-тих, када су наметнути амандмани на Устав који су ишли само на штету хрватске политичке позиције. Ово би био други корак и трећи би био апсолутно деконститутисање - рекао је Цвитановић.

Он каже да није било простора да се учини корак напријед, иако су политички представцници хрватског народа били спремни да учине уступке.

Предсједник СББ-а Фахрудин Радончић рекао је да ће се посљедице пропалих преговора, вјероватно, осјетити за два, четири или шест мјесеци када се буду одржавали избори.

Радончић је рекао да избори треба да буду одржани, а да ли ће их ХДЗ и ХНС бојкотовати или опструисати треба питати Човића.

Он је нагласио да не значи да се неко треба бојати рата или било какве војне ескалације, али ће сигурно порасти политичке тензије, које су и сада велике.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић је без изјаве за новинаре напустио састанак.

Амбасадор САД у БиХ Мајкл Марфи изјавио је да блокаде предуго постоје у Федерацији БиХ, док је директорка за западни Балкан при Европској служби за спољне послове Ангелина Ајхорст истакла да су исцрпљене све могућности страних медијатора, те да је сада све на домаћим званичницима.