latinica  ћирилица
21/03/2022 |  08:39 ⇒ 08:58 | Аутор: РТРС

Почео 11. Аплауз (Кеза) фест – Фестивал оптимизма

Фестивал Аплауз (Кеза) ове године окупља позоришта из Словеније, Македоније, Србије и Босне и Херцеговине, а биће одржана и два концерта.
Дом омладине у Бањалуци - Фото: Screenshot/YouTube
Дом омладине у БањалуциФото: Screenshot/YouTube

Гостујући у "Разбудилнику" Радија Републике Српске, Новица Богдановић из Дис позоришта младих, које је и организатор фестивала рекао је да ће од ове године Фестивал понијети име по Владимиру Кезићу Кези који је страдао је 1995. године у својој 22. години као борац Војске Републике Српске, а у то вријеме је играо улогу Пилота у представи Мали Принц, која је прва представа Дис позоришта.

- Жеља пријатеља и поштоваоца рада Позоришта је да овај фестивал од ове године промјени назив у КЕЗА ФЕСТ – Фестивал оптимизма. Вечерас ће у оквиру вестивала бити одржано донаторско вече "Звјездица" и изведена представа "На ивици", а ријеч је о заједничкој представи Центра "Заштити ме" и "Театрона", рађена са дјецом са даун синдромом и дјецом која стварају из инвалидских колица, рекао је Богдановић.

Сутра навече публика ће видјети премијеру представе "Мали Принц", а сриједа је резервисана за позоришну верзију концерта "Тело као инстумент", састава "Alisa in Wonderbend" из Новог Сада.

Публика ће моћи да погледа представљање Аматерског позоришта "Бранислав Нушић" из Шида, Позоришта "Патос" Смедерево и "Хлеб театра" из Београда, Театра "Харлекин" Постојна из Словенија и позоришта "Скопје" из Македоније.

Фестивал ће бити завршен позоришном верзијом концерта састава "Фјужна пруга".

Представе се играју у Дис позоришту младих на сцени Дома омладине Бањалука. 

Новица Богдановић је подсјетио да ове године Дис позориште обиљежава 30 година рада.