latinica  ћирилица
22/03/2022 |  17:05 ⇒ 18:18 | Аутор: СРНА

Медицински кампус Бањалука у складу са савременим захтјевима и стандардима (ФОТО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас да ће изградњом Медицинског кампуса Бањалука добити комплекс који ће бити у складу са савременим захтјевима и стандардима.
Шеранић на Медицинском факултету - Фото: СРНА
Шеранић на Медицинском факултетуФото: СРНА

Шеранић је на Медицинском факултету Универзитета у Бањалуци присуствовао представљању завршених идејних и главних пројеката за саобраћајнице и припадајућу инфраструктуру те тендерске документације за набавку роба, радова и услуга, а чиме је комплетирана пројектно-техничка документација за пројекат изградње и опремања Медицинског кампуса у Бањалуци.

Шеранић је нагласио да је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске промотер, односно носилац овог пројекта те да му је изузетно задовољство да као ресорни министар присуствује завршетку овог великог и важног дијела посла, како би Бањалука у наредном периоду добила Медицински кампус изграђен и опремљен у складу са савременим захтјевима и стандардима.

Он је захвалио свима који су у претходном периоду учествовали у изради Студије изводљивости, идејног пројекта за изградњу и опремање Медицинског кампуса, изради изведбених пројеката за објекте и слично и изразио увјерење да ће овај пројекат заједнички бити и завршен.

Медицински кампус на Паприковцу требало би да се састоји од комплекса савремених објеката у којима ће бити смјештени Медицински факултет, Центар за образовање и истраживање, Факултет здравствене његе и Средња медицинска школа у Бањалуци, саопштено је из ресорног министарства.

Шеранић - Медицински факултет

У оквиру пројекта реализоване су активности на припреми пројекта, односно процеса пројектовања и изради докумената кроз Инструменте претприступне помоћи /Инструмент Фор Пре-Аццессион Ассистанце - ИПА/ – Помоћ за инфраструктурне пројекте Оквира за техничку асистенцију / ИПф ТА/ Инвестиционог оквира за западни Балкан /WБИф/.

Најновије резултате у оквиру Пројекта "Изградња и опремање Медицинског кампуса" свим актерима ангажованим на реализацији овог великог пројекта представили су чланови консултантског конзорцијума ЦОWИ-ИПф /ИПф8/, који је био задужен за реализацију Фазе 4 техничке помоћи WБИф-а за пројекат, у периоду од децембра 2020. до марта ове године.

Поред израде идејних и главних пројекта за јавну саобраћајницу са припадајућом инфраструктуром и интерну саобраћајницу са инфраструктуром комуналних мрежа и помоћних објеката за снабдијевање Медицинског кампуса у склопу локалитета УКЦ Републике Српске према Измјени регулационог плана Паприковац-Петрићевац - зона "де", ова фаза обухватила је и израду тендерске документације за набавку радова, роба и услуга за цијели пројекат, ажурирање дијелова раније израђене Студије изводљивости те израду процјене утицаја на животну средину.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске реализује пројекат изградње и опремање Медицинског кампуса у сарадњи са Европском инвестиционом банком, Министарством финансија, Министарством просвјете и културе, Министарством за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, Медицинским факултетом Универзитета у Бањалуци, Универтитетским клиничким центром Републике Српске, Градом Бањалука и Средњом медицинском школом.