latinica  ћирилица
22/03/2022 |  18:18 ⇒ 18:26 | Аутор: СРНА

Састанак Вујића и Ескобара: Америка зна да Српска не припрема отцјепљење

Амбасадор БиХ у САД Бојан Вујић истакао је на данашњем састанку са изаслаником америчке администрације за Западни Балкан Габријелом Ескобаром да ситуација у вези са неуспјешним преговорима у Федерацији БиХ о измјенама Изборног закона може оставити посљедице по функционисање цијеле БиХ уколико избори не буду одржани.
Ескобар - Вујић - Фото: СРНА
Ескобар - ВујићФото: СРНА

Вујић је истакао опредјељење Републике Српске за одржавање избора у октобру и нагласио да се српски политички представници залажу за поштовање политичке и уставне равноправности сва три конститутивна народа.

Ескобар је пренио забринутост САД због могуће блокаде избора и поновио став да америчка администрација очекује да они буду одржани.

Саговорници су на данашњем састанку у Вашингтону размијенили мишљења и о лажним информацијама о наводном покретању сецесије Републике Српске на Видовдан ове године.

Амбасадор Вујић је упознао америчког дипломату Ескобара да се у дипломатским круговима БиХ, Хрватске, Србије, а вјероватно и Црне Горе шире лажне информације да Република Српска припрема сецесију, те истакао да је ријеч о злонамјерном подметању с циљем додатне дестабилизације БиХ.

Ескобар је истакао да САД нису упућене у ове злонамјерне радње и нагласио да америчка администрација поуздано зна да Република Српска не припрема никакво отцјепљење и да су то све лажне вијести.

Када је ријеч о дешавањима у Украјини, Ескобар је рекао да БиХ може ускоро очекивати додатне притиске да се званично изјасни о санкцијама Руској Федерацији.

Вујић је истакао да БиХ нема званичан став по питању сукоба у Украјини и да је Жељко Комшић одбио да то питање стави на дневни ред сједнице Предсједништва.

- Република Српска инсистира на неутралности и противи се увођењу било каквих санкција, али о томе се није расправљало јер друга два члана Предсједништва избјегавају да отворе ту тему - нагласио је амбасадор БиХ у САД.

Вујић је подсјетио Ескобара да је Предсједништво БиХ према Уставу једино задужено за вођење спољне политике, и званичан став се формира једино консезусом три члана Предсједништва БиХ, саопштено је Срни из Амбасаде БиХ у Вашингтону.

- Покушаји да се Предсједништво заобиђе злоупотребама из Министарства иностраних послова у Савјету министара је показатељ противуставног дјеловања министра Бисере Турковић на које стално скрећемо пажњу - истакао је Вујић.