latinica  ћирилица
23/03/2022 |  12:09 ⇒ 17:19 | Аутор: РТРС

Сахрањен Раденко Башић; Велики губитак за Приједор, али и за Српску (ФОТО/ВИДЕО)

Начелник Сектора криминалистичке полиције приједорске Полицијске управе Раденко Башић сахрањен је данас на градском гробљу у Приједору, уз паљбу почасног вода полиције.
Сахрањен Раденко Башић - Фото: РТРС
Сахрањен Раденко БашићФото: РТРС

Сахрани су, осим породице, радних колега и бројних суграђана присуствали и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, директор Полиције Српске Синиша Кострешевић, директор Агенције за истраге и заштиту БиХ Дарко Ћулум, министарка трговине и туризма Сузана Гашић и градоначелник Приједора Слободан Јавор.

Цвијановић и Вишковић на сахрани Башића

Међу онима који су дошли да одају почаст Башићу били су и ученици и запослени у Основној школи "Десанка Максимовић", коју похађају његови синови.

Опроштајно писмо прочитао је предсједник мјесних борачких организација Министарства унутрашњих послова Републике Српске регије Приједор Војислав Кондић, који је подсјетио на велики професионализам у раду и херојство у рату које је испољио његов ратни и радни друг Башић.

Претходно је одржана комеморација на којој су поред породице, радних колега и бројних суграђана, који су дошли да одају почаст суграђанину, присуствовали и премијер Српске Радован Вишковић, директор Полиције Синиша Кострешевић, министарка трговине и туризма Сузана Гашић и градоначелник Приједора Слободан Јавор.

Фото: РТРС

Сви они су се на почетку комеморације уписали у књигу жалости.

Фото: РТРС

Комеморација је почела минутом ћутања.

Премијер Вишковић је током свог говора истакао да убиство Башића огроман и ненадокнадив губитак за породицу, радне колеге и град у коме је живио и радио.

- Због његових најближих, супруге и двоје дјеце и због Приједора који данас оплакује свог цијењеног суграђанина, ангажовани су капацитети надлежних институција да се открију убице невиног човјека - поручио је Вишковић.

Изражавајући саучешће породици, премијер је истакао понос свих што је Башић био припадник полиције Републике Српске и поручио да никада неће бити заборављена његова доброта и племенитост.

Фото: РТРС

Начелник ПУ Приједор Сретоја Вујановић истакао је да је Башић уживао велики углед и поштовање код колега, сарадника, пријатеља, грађана и свих који су га познавали, и да је вијест о свирепом чину оставила његове колеге у тузи и невјерици.

- Раденко је волио свој град, волио је своје суграђане, часно и поштено скоро три деценије био је у служби безбједности грађана и то је нешто што никада нећемо заборавити - додао је он.

Фото: РТРС

Градоначелник Приједора Слободан Јавор додао је да је Српска, а и град Приједор остао без великог човјека.

- Сви смо на губитку - истакао је Јавор.

Јавор, истиче да је вијест о убиству Башића растужила Приједорчане, те истакао како вјерује да ће починиоци убиства бити приведени пред лице правде, а да ће породица смоћи снаге да преброди тешке тренутке.

Предсједник мјесних борачких организација МУП-а Српске регије Приједор Војислав Кондић рекао је да је Радеко припадао оној несретној генерацији која је равно из школских клупа ушла у вихор рата, а борио се храбро и поштено, као и његови преци које је изњедрила Козара који су вијековима борили приморани да се боре за слободу и опстанак српског народа.

Фото: РТРС

Подсјећамо, у Републици Српској данас је Дан жалости.