latinica  ћирилица
24/03/2022 |  21:02 ⇒ 25/03/2022 | 07:33 | Аутор: СРНА

Генералу Дикићу забрањен улаз у БиХ

Бивши командант Жандармерије Србије генерал Братислав Дикић враћен је данас са границе БиХ због евиденције у регистру о странцима, који попуњава и води Служба за послове са странцима, рекао је вечерас Срни директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић.
Братислав Дикић - Фото: ТАНЈУГ
Братислав ДикићФото: ТАНЈУГ

Галић је рекао да је Дикић враћен на граничном прелазу Рача, али да Гранична полиција БиХ са тим нема никаве везе.

- Ми смо субјект који само поступа по ономе што неко убаци. То је евиденција о странцима коју пуни Служба за послове са странцима и они воде тај регистар, такозвани РОС - појаснио је Галић.

Директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић рекао је Срни да је регистар страних држављана у власништву Министарства безбједности у Савјету министара, Граничне полиције и Службе за послове са странцима.

- Ако је неко уписан у базу онда пише и због чега је ту и то је прочитао гранични полицајац - рекао је Ујић и додао да је Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ једино надлежна да каже да је неко пријетња по безбједност БиХ.

Према сазнањима АТВ-а, Дикићу је забрањен улазак у БиХ по налогу Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ.

АТВ је објавио да је Гранична полиција БиХ, осим генерала Дикића, са границе вратила још двије особе.

Припадници Граничне полиције БиХ недавно су на прелазу Вардиште забранили улазак у БиХ професору на Одјељењу за историју Филозофског факултета у Београду Милошу Ковићу уз образложење да "представља пријетњу по безбједност БиХ".