latinica  ћирилица
24/03/2022 |  21:19 ⇒ 25/03/2022 | 07:53 | Аутор: РТРС

Вучић: Нећемо да клечимо и молимо (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић, у обраћању на централној манифестацији у Краљеву поводом Дана сјећања на страдале у НАТО агресији, да је прије 23 године кренуо бруталан, језив, злочиначки, ужасан, нељудски напад на једну малу земљу која никога није напала, нити угрозила територију друге земље.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

- Тај народ је желио да буде свој на своме, да чува своја огњишта и ништа више. Неки други, њих 19 великих, највећих, моћних, најмоћнијих, силних, најсилнијих су сву своју бахатост жељели да покажу на једном малом, слободарском и непоквареном српском народу. Наш народ није ни знао шта га је снашло. Замислите "јунаке" који вас нападају 19 на једног. Шта кажемо на улици кад двојица нападну једног? А њих 19 су напали једног? - упитао је Вучић.

Он је рекао и да НАТО државе нису жељеле да легализују злочиначку агресију, а сада хоће да српски народ клечи пред њима и да се извињава што су га тукли и што су убијали српску дјецу.

- Нећемо да клечимо и нећемо да молимо. Хоћемо да чувамо сјећање на наше страдале и никада вам нећемо заборавити оно што сте радили - поручио је предсједник Србије.

Вучић је рекао да се никада не смије крити да је НАТО бомбардовање СРЈ била агресија на суверену државу.

- Кад се сјете тога, видите да то није била грешка, видите да су то планирали и да су задовољни тиме што су урадили. Наша молба је да бар један дан, 24. март жалимо своје жртве. Ућутите на тај један дан. Не вређајте наше жртве. Поштујте наше жртве - истакао је Вучић.

Вучић је поручио и да су сви Срби један народ који нико никада неће моћи да раздвоји.

Подсјећамо, у Краљеву је, уз присуство највиших званичника Србије и Републике Српске, обиљежен Дана сјећања на страдале у НАТО агресији.

НАТО агресија на Савезну Републику Југославију почела је 24. марта 1999. године и трајала је 78 дана. Током агресије, кориштена су убојита средства забрањена међународним конвенцијама, укључујући касетне бомбе и гранате пуњене осиромашеним уранијумом.

У великим цивилним разарањима убијено је неколико хиљада људи, а више од 6.000 задобило је озбиљне повреде, које су у великом броју изазвале трајни инвалидитет.