latinica  ћирилица
25/03/2022 |  10:14 ⇒ 13:41 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Страшно је што 30 година нема казне за починиоце првог ратног злочина над цивилима у БиХ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је недопустиво да 30 година, од првог ратног злочина почињеног на територији тадашње СРБиХ, над српским цивилима у селу Сијековцу у општини Брод, правосудне институције БиХ нису казниле починиоце и налогодавце овог првог масовног ратног злочина над цивилима почињеног на територији БиХ, саопштено је из Одсјека за односе с јавношћу НСРС.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

Чубриловић је подсјетио да су у злочину у којем су убијене и цијеле породице учестововали припадници регуларне војске Републике Хрватске, али и тада још паравојних бошњачко - хрватских формација ХОС, те да је до сада за тај злочин пред бх правосуђем одговарао само један човјек који је осуђен на срамотну казну од десет година затвора, наводи се у саопштењу.

- У Сијековцу је убијено 46 српских цивила, углавном жена, дјеце и стараца, међу којима је најмлађа жртва био дјечак од 17 година, а најстарија мушкарац од 72 године. Била је то недвосмислена порука српском народу шта могу да очекују у самосталној БиХ, порука посебно страшна и злокобна јер су починиоци злочина биле њихове дојучерашње комшије - рекао је Чубриловић.

Он је још једном позвао правосуђе да ради свој посао и да коначно, 30 година послије, подигне оптужнице против свих припадника хрватског Збора народне гарде, у складу са протоколом о сарадњи Тужилаштва БиХ и Државног тужилаштва Хрватске, те против припадника паравојних бошњачко - хрватских формација одговорних за убиство 46 српских цивила у Сијековцу.