latinica  ћирилица
25/03/2022 |  16:13 ⇒ 21:41 | Аутор: СРНА

Вукотић: Органи БиХ и Српске да реагују поводом информације да НАТО спрема отмицу Додика

Предсједник Скупштине "Ветерана Републике Српске" Душко Вукотић изразио је забринутост недавном информацијом појединих медија из региона да НАТО спрема отмицу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.
Душко Вукотић - Фото: РТРС
Душко ВукотићФото: РТРС

- Забринути смо у вези с било каквим пријетњама по безбједност било ког функционера или човјека у БиХ. У сваком случају, то је индиција с чијом основаношћу би требало да се позабаве и реагују органи безбједности у БиХ и Српској - рекао је Вукотић након сједнице Удружења "Ветерани Републике Српске" у Бањалуци.

Вукотић је након сједнице на којој је било ријечи о негативној улози појединих политичара и службеника Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ у непотребном дизању тензија у БиХ, рекао да ово удружење тражи одговор Савјета министара када је ријеч о недавној забрани ОБА да у БиХ уђе генерал Братислав Дикић, који је био командант Жандармерије Србије.

Он је рекао да је ОБА дужна да у вези с тим прецизно одговори Савјета министара јер се оваква и слична пракса једном мора прекинути с обзиром да су овакве забране учестале у посљедње вријеме.

- Сваки виђенији Србин је, изгледа, опасан по безбједност БиХ, али да ли је то коректно? По чему Дикић представља опасност по БиХ и јавни ред? Очекујемо одговоре на та питања - рекао је Вукотић и додао да кључну улогу у забрани уласка Дикићу, нажалост, игра Министарство безбједности у Савјету министара.

Он је рекао да је Дикић човјек који је заинтересован за мир и стабилност, те да је у том смислу важна улога ветерана без обзира којој војсци припадали с обзиром да су кључни у смиривању евентуалних тензија и потенцијалних позива на ратне сукобе.

Вукотић је упитао органе БиХ да ли на на списку забрана имају људе из арапских земаља који су војевали у посљедњем рату и починили бројне злочине.

Он је рекао да српски политичари и други требају доприносити безбједносној стабилизацији у БиХ.

Вукотић је изразио наду да ће ревизија бораца у Српској бити извршена на најправеднији начин, те у смислу да се раздвоје борци од небораца.

Генерал Братислав Дикић враћен је јуче са границе БиХ због евиденције у регистру о странцима, који попуњава и води Служба за послове са странцима.