latinica  ћирилица
25/03/2022 |  18:12 ⇒ 26/03/2022 | 09:20 | Аутор: СРНА

Петронијевић о забрани уласка у БиХ: На Каракају ми је стављена "жута трака"

Угледни адвокат из Београда Горан Петронијевић изјавио је Срни да му је, забраном уласка у БиХ на граничном прелазу Каракај, данас стављена "жута трака".
Горан Петронијевић - Фото: РТРС
Горан ПетронијевићФото: РТРС

- Ово је рефлекс такозване западне демократије. Значи псима и нама је забрањен улаз. У ствари псима није, они иду. Данас су ми на Каракају ставили "жуту траку" - рекао је Петронијевић, додајући да претпоставља да се то десило због његове подршке раду Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године.

Он је испричао да је данас са сином и двојицом пријатеља кренуо на Јахорину и да је враћен са прелаза Каракај.

- Кажу да сам непожељна особа, персона нон грата - рекао је Петронијевић.

Он је навео да је добио неко рјешење, које је одбио да потпише, а у којем пише "да је опасност за јавни поредак, за безбједност државе БиХ, здравље, међународне односе...".

- Ово је класичан проблем гушења слободе речи, мисли, слободе свега. Ово им је једини начин на који, очигледно, покушавају да тај њихов наратив, посебно о Сребреници, и те лажи које су упаковали у ту причу о Сребреници, остану и опстану - рекао је Петронијевић.

Он је додао да се "геноцид" не брани на овај начин, него доказима и на суду, али да очигледно "њима" то не одговара.

- Знам због чега се ово десило. Конкретно због мог учешћа у раду и промоцији комисије о Сребреници Гидеона Грајфа и осталих. Наставићу то да радим. Био сам са Стивеном Мејером, Гидеоном Грајфом, где год су ме позвали, ја сам отишао. Ту није ништа спорно - рекао је Петронијевић.

Он тврди да су Грајф и Мејер радили квалитетно свој посао и да су утврдили оно што су утврдили.

- И не постоји нико ко ће да ми избије из главе моје знање међународног кривичног права. А то што се тамо догодило није и не може да буде геноцид - рекао је Петронијевић.

Он је навео да би се жалио да је БиХ озбиљна држава.

- Насер Орић је долазио у лов у Србију, разноразни се шетају по Србији, доказани злочинци, а забрањују мени који кроз рад и одбрану и силне податке кроз које сам прошао и до којих дошао до тога да могу да тврдим са сигурношћу и сопственим знањем међународног кривичног права, да у овом што се у Сребреници догодило нема геноцида - рекао је Петронијевић.

Он је упитао да ли сад треба да поцијепа диплому и "пљуне на себе" да би рекао да је геноцид?

- Бесмислено је полемисати. Не мислим да ћу чак употребљавати нека правна средства, јер право код њих очигледно не важи, јер да важи оваквих ствари не би било - рекао је Петронијевић.

Рјешење, којим је Петронијевићу забрањен улазак у БиХ, потписао је припадник Граничне полиције БиХ Мидхат Хасановић по овлаштењу командира Елдина Смаилагића.