latinica  ћирилица
26/03/2022 |  09:04 ⇒ 17:54 | Аутор: РТРС

Петронијевић: Забранама постављају "челичну завјесу" на Дрини (ВИДЕО)

Забранама појединим људима да уђу из Србије у Републику Српску, поставља се челична завјеса на Дрини, али то им неће поћи за руком, истакао је угледни адвокат Горан Петронијевић, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Горан Петронијевић - Фото: РТРС
Горан ПетронијевићФото: РТРС

У само дванаест дана, улазак у БиХ забрањен је тројици истакнутих држављана Србије, због тога што су, како је наведено у рјешењу, пријетња по безбједност БиХ. Прво историчару Милошу Ковићу, па пензионисаном генералу Братиславу Дикићу, а затим и Петронијевићу, који је кренуо  на Јахорину, али је заустављен на граничном прелазу у Каракају.  

- Нисам желио потписати рјешење, јер је било написано руком, као на кафанској салвети. То је чиста дискриминација и угрожаање свих људских права. Овдје се ради о једној врсти дискриминације и показивања мишића. У БиХ је стигла једна група људи, и гдје се они појаве ту слиједи дестабилизација, и то треба да буде опомена за све народе - нагласио је Петронијевић.

Он наглашава да се мора разликовати разлог и повод у случају његове забране.  

- Све ово што се догађа у Украјини, сада се покушавају дестабилизовати друга ровита подручја, а то је нажалост Балкан. Повод је мој рад у Међународној комисији за Сребреницу, као и у одбрани на суђењу Радовану Караџићу. Моја порука је да се истина не чува забранама - рекао је Петронијевић.