latinica  ћирилица
26/03/2022 |  09:16 ⇒ 09:16 | Аутор: СРНА

Новић: Фабриковањем лажи тешко ће доћи до договора

Предсједавајући Клуба српског народа у Дому народа парламента БиХ Средоје Новић изјавио је Срни да Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ, на чијем је челу кадар СДА, фабрикује дезинформације о Републици Српској и пласира их у свијет, с циљем да се прикаже да у БиХ све врви од избијања ратних сукоба.
Средоје Новић - Фото: СРНА
Средоје НовићФото: СРНА

Новић истиче да се кадар СДА у заједничким институцијама БиХ такмичи ко ће више да облати и изнесе неистина о Српској, поручивши да ће на тај начин тешко доћи до договора свих у БиХ.

Он је подсјетио да и министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић дјелује на фону странке којој припада, а не БиХ.

- Невјероватно је да се и Бисера Турковић до те мјере сврстала на једну страну и показује да је министар само једне политичке странке - СДА износећи своје неистине о неком тобожњем отцјепљењу Републике Српске, о неким немирима у БиХ...То су напросто лажне вијести - оцијенио је Новић.

Новић је подсјетио и на недавну изјаву изасланика САД за западни Балкан Габријела Ескобара, који, како каже, није наклоњен Републици Српској, а који је јасно рекао да су то све дезинформације.

- Није ријеч о томе да ове ствари производе странци, већ да ОБА фабрикује такве `информације` и упућују их на неколико свјетских дестинација. То говори о стању које се жели произвести у БиХ, да је ситуација немогућа, да све врви од избијања ратних сукоба - појаснио је Новић.

Према његовим ријечима, зато и не чуди што је и сам НАТО послао толико нових снага у БиХ.

- То је демонстрација силе, утјеривање страха код грађана не само Републике Српске, него БиХ и стварање лоше климе о Српској и припрема за много теже ствари које се евентуално могу планирати и дешавати по таквом сценарију - сматра Новић.

Поводом усвајања резолуција о ситуацији у БиХ на састанку шефова дипломатија земаља чланица Организације исламске сарадње, Новић је рекао да је најстрашније да се машинерија негативне пропаганде преноси у друге свјетске центре, тако да се о БиХ говори као о потенцијалном ратном жаришту.

- Потпуно свјесно се овдје прави утрка између тих људи који желе да Србе у цјелини оцрне као народ који једва чека да подигне буну - појаснио је Новић.

Коментаришући чињеницу да Министарство иностраних послова у Савјету министара БиХ, без сагласности Предсједништва БиХ ради на изради монографије "Дипломатија 1992-2022. година", Новић је рекао да је у БиХ очигледно да људи из Сарајева, прецизније СДА, чији је Турковићева кадар, не желе ништа да се направи заједнички на нивоу БиХ што би било усаглашено и вриједно.

- Па ваљда монографија те врсте подразумијева апсолутну сагласност свих народа. Овдје су министри иностраних послова били из свих конститутивних народа и просто је невјероватно да се нема осјећаја ни најмање за заједничке наступе и излазак из ове кризе која превише потреса БиХ. Дубоко сам увјерен уколико се овако настави у БиХ, да ћемо неспорно имати далеко компликованију ситуацију. Ту не мислим на ратно стање, али повратак на неки заједнички договор тешко ће бити постићи - каже Новић.