latinica  ћирилица
26/03/2022 |  11:27 ⇒ 15:45 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Сијековачки масакр први масовни ратни злочин на територији БиХ (ВИДЕО)

Сијековачки масакр је први масовни ратни злочин на територији БиХ и несумњиви акт агресије у којем су учествовале и регуларне јединице друге државе, рекла је Жељка Цвијановић, предсједница Српске на обиљежавању 30 година од злочина над Србима у Сијековцу.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Прошле су тачно три деценије од стравичних злочина у овом до тада питомом и мирном посавском селу. Злочин против мира, злочин над комшијама, мјештанима и недужним цивилима, којима је српско име и презиме била једина кривица, а и пресуда - нагласила је Цвијановић.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Она је нагласила да је наша обавеза да памтимо и да се окупљамо и та обавеза је утолико већа, јер тих жртава нема ко да се сјети осим нас самих.

- Због тога је важно да чувамо Републику Српску и њене институције, јер су оне једини гарант и колективна памћења, али и будућности на овим просторима. Од оснивања Републике Српске до данас никада није било лако, нити једноставно - рекла је Цвијановић.

Предсједница Српске обратила се и грађанима Сијековца.

- Ви у Сијековцу то најбоље знате и вама није потребно објашњавати, јер знате кроз шта сте све прошли. Многи изазови су тек пред нама, али увјерена сам да ћемо их заједничким снагама савладати и превазићи. Чуваћемо мир и стабилност, али једнако и одлучно и наше институције и надлежности и право да будемо своји на своме - нагласила је Цвијановић.  

Она је поручила да управо ово мјесто треба стално и изнова да нас подсјећа калико је важна слобода.

- Колико смо је скупо платили и колико је снажно треба бранити у будућности - рекла је предсједница Српске Жељка Цвијановић.

У Сијековцу је убијено девет српских цивила, од којих је најмлађа жртва имала 17, а најстарија 72 године, а током 1992. године убијено је 46 српских цивила.

Повезане вијести:

Помен за српске жртве у Сијековцу (ФОТО)