latinica  ћирилица
29/03/2022 |  07:31 ⇒ 10:17 | Аутор: СРНА

Песков: Нико у Русији не размишља о употреби нуклеарног оружја

Нико у Русији не разматра идеју употребе нуклеарног оружја, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков у интервјуу америчкој станици ПБС.
Дмитри Песков (фото: EPA-EFE / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL) -
Дмитри Песков (фото: EPA-EFE / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL)

Песков је одговорио одрично на питање да ли је предсједник Владимир Путин раније сугерисао да би Русија употријебила атомско наоружање уколико се трећа страна умијеша у конфликт у Украјни.

- Мислим да није тако. Али, био је врло одлучан када је рекао "не мијешајте се, ако то урадите, имамо могућност да то спријечимо и казнимо све оне који се мијешају" - рекао је портпарол Кремља.

На питање да ли може да одбаци могућност употребе нуклеарног оружја у овом конфликту у име Русије, Песков је рекао да "нико не размишља ни о идеји употребе атомског наоружања", пренио је ТАСС.

Он је оцијенио да су прилично узнемирујуће недавне изјаве предсједника САД Џозефа Бајдена.

- То је прилично узнемирујуће. Прије свега, то је лична увреда и тешко је замислити мјесто за личне увреде у реторици једног политичког лидера, а нарочито политичког лидера највеће земље у свијету, САД. Веома нам је жао због тога - нагласио је Песков.

Он је додао да је неприхватљива изјава Бајдена о томе да ли Путин треба или не треба да буде на власти у Русији и да није на предсједнику САД да одлучује о томе ко ће бити и ко је предсједник Русије, него народ Русије одлучује о томе на изборима.

Песков је рекао да су западне земље објавиле тотални економски рат Русији и да ова земља мора да се прилагоди новим условима и новој реалности.