latinica  ћирилица
29/03/2022 |  08:22 ⇒ 12:56 | Аутор: РТРС

Селаковић: Србија је на Експо изложби у Дубаију исписала историју (ВИДЕО)

До затварања Свјетске изложбе Дубаи Експо 2020 остала су још два дана. Србија кроз свој павиљон од 2.000 квадратних метара и милион посјетилаца успјела да испиште историју, рекао је шеф канцеларије Привредне коморе Србије у Дубаију Марко Селаковић.
Марко Селаковић - Фото: РТРС
Марко СелаковићФото: РТРС

Селаковић је гостујући у нашем Јутарњем програму истакао да је Србија на овогодишњој Свјетској изложби у Дубаију представила све најбоље и иновативније што има.

- На нашем штанду се представило 1.200 привредника, што је показатељ да је Србија дио свијета и да може да предводи у овој глобалној утакмици у Дубаију на којој су играле 192 земље. Али, и поред склапања уговора, најважније је склапање пријатељстава и грађење имена и угледа Србије у свијету - нагласио је Селаковић.

Када је ријеч о тржишту Уједињених Арапских Емирата, Селаковић истиче да највеће шанса за извоз имају српске компаније за прераду хране, информационе технологије, али и послови свемирске, соларне и агротехнологије.

Према извјештајима у медијима, Србија је била доминанта када је ријеч о иновацијама у науци – представљен је лепенац, праисторијски човјек.

- Што се тиче лепенца, он је направљен као интерактивни пројекат који је изазвао велику пажњу и сјајне реакције, тако да је испред њега нон стоп била гужва. И тема нашег штанда "Инспирисани прошлошћу, обликујемо будућност" говори да смо користећи садашње технологије оживјели праисторијског човјека - каже Селаковић.

БиХ, а самим тим и Република Српска, пропустила је шансу да ове године буде дио Експо сајма, што је велика штета, рекао је Селаковић.

- Цијели наш регион има огромну прилику да се представи. Мислим да је БиХ требала да поступи систематично и постојао је простор који није искориштен. Ово је велика лекција за будућност. Политизација никоме није донијела ништа добро поготово када је бизнис у питању - закљућио је Селаковић.