latinica  ћирилица
29/03/2022 |  08:31 ⇒ 12:05 | Аутор: РТРС

Ковић: Откуд неком право да ми забрани улазак у земљу мојих предака? (ВИДЕО)

Професор Милош Ковић рекао је да је очигледно да је добродошао у Републику Српску, упитајући откуд право неком у Федерацији БиХ да му забрани улазак у земљу његових предака.
Милош Ковић - Фото: РТРС
Милош КовићФото: РТРС

- Очигледно сам добродошао у 49 одсто земље и откуд неком право да ми забрани улазак у моју земљу, јер је ово земља мојих предака. Ко им даје право да спречавају слободу говора и мишљења? - упитао је Ковић у Јутарњем програму РТРС-а.

Ковић је навео да иза забране уласка у БиХ стоји намјера гушења слободе говора и мисли.

- Очигледно да је неко у Сарајеву закључио да је вријеме да ураде оно на шта су се дуго спремали, али нису рачунали на то да не могу да зауставе слободу и кретање идеја, мисли и књига - рекао је он.

Ковић је рекао да некима очито смета српско схватање слободе, ослобођења и уједињења.

- За Србе је слобода независнот, право да сами доносимо своје одлуке. Срби не трпе туторе и зато смо у сталном сукобу са окупаторима. Не понашају се сви народи тако. Неки су слободу пронашлу у поданштву... У нашем сусједству конкретно, неки су слободу нашли у служењу окупаторима - истакао је професор.

Ковић је поручио да је дужност сваког историчара да слиједи истину и говори слободно.

- На нама је да будемо слободни, да се држимо завјета предака и бринемо какви ћемо бити у очима наше дјеце - истакао је он.

Ковић је рекао и да је ангажовао адоката који је, како је навео, већ утврдио да је забраном уласка у БиХ прекршено више законских прописа.

- Наравно да ћу да водим правну борбу и наравно да ћу да побиједим - поручио је професор Ковић.

Подсјећамо, Гранична полиција БиХ забранила је 12. марта улазак у БиХ Ковићу уз образложење да "представља пријетњу по безбједност БиХ".

Професору Ковићу забрањен је улазак у БиХ по одлуци Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ.

Ковић се јуче путем видео линка обратио студентима широм Републике Српске.