latinica  ћирилица
29/03/2022 |  08:53 ⇒ 12:24 | Аутор: СРНА

"Амбасаде би могле прво да се информишу, па да коментаришу"

Прије сваког директног мијешања у унутрашња питања БиХ, свака амбасада би бар могла да се информише и прикупи релевантне податке о одређеној теми и онда да даје коментаре, ако већ мора, па тако и у вези са захтјевом за ангажовање хеликоптера Оружаних снага БиХ за гашење пожара, речено је Срни у Кабинету српског члана Предсједништва БиХ.
Кабинет српског члана Предсједништва Милорада Додика - Фото: РТРС
Кабинет српског члана Предсједништва Милорада ДодикаФото: РТРС

- За информацију амбасадама које су се нашле прозваним да коментаришу свако питање у БиХ, па тако и ово - захтјеви за ангажовање хеликоптера су стигли, али предсједавајући Предсједништва није заказао ванредну сједницу на којој се о њима могло одлучивати, јер одлуке није могуће доносити без одржане сједнице - истакли су из Кабинета.

Они су навели да Предсједништво БиХ одлуке доноси на редовним и ванредним сједницама, а ниједна није заказана.

- С тога препоручујемо свима који се мијешају у свако унутрашње питање у БиХ да прочитају Пословник о раду Предсједништва, а за почетка и Дејтонски мировни споразум и Устав земље у коју долазе, јер би требали прво то да знају кад већ знају да коментаришу све, а поготово све што се тиче српског члана Предсједништва Милорада Додика и Републике Српске - поручили су из Кабинета српског члана Предсједништва.

Они су нагласили да у БиХ не живе дивља племена, већ три конститутивна народа и врло добро се зна ко и како доноси одлуке, те да више никоме није занимљиво слушати као мантру њихово свакодневно понављање "Милорад Додик је крив".

- Када већ толико воде рачуна о раду српског члана Предсједништва, поручујемо им да Милорад Додик поштује Устав, процедуре и начине на које се доносе одлуке за разлику од многих политичких представника у БиХ, а очигледно и самих амбасадора - истакли су из Кабинета српског члана Предсједништва.

Они су додали да је свима већ јасно да се Милорад Додик залаже за земљу у којој се поштује Устав и оно што пише у њему, као што би, ваљда, ти исти амбасадори сигурно жељели у својим земљама и за шта би се залагали.

- Зато им поручујемо да се мање мијешају у унутрашње ствари земље у којој обављају своју дипломатску активност, јер никада нигдје у свијету, осим у колонијама и протекторатима није забиљежено да амбасадори воде политику земље у којој гостују већ домаћи изабрани политички представници. БиХ није ничија колонија, а захваљујући многима од амбасадора - протекторат јесте, али им то не даје за право да се петљају у свако могуће питање у БиХ - поручили су из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.