latinica  ћирилица
29/03/2022 |  08:56 | Аутор: СРНА

У Новом Саду премијерно изведена опера "Владимир и Косара" (ВИДЕО)

Поводом Дана Српског народног позоришта /СНП/, у Новом Саду први пут је пред публиком изведена опера у два чина "Владимир и Косара" аутора Стевана Дивјаковића, а према истоименом либрету Петра Прерадовића и трагедији "Владислав" Јована Стерије Поповића.
Опера "Владимир и Косара" (Фото: Танјуг/ Ненад Михајловић) -
Опера "Владимир и Косара" (Фото: Танјуг/ Ненад Михајловић)

Опера "Владимир и Косара" изведена је синоћ у СНП-у на сцени "Јован Ђорђевић".

Реприза опере "Владимир и Косара" заказана је за вечерас, такође на сцени "Јован Ђорђевић".

Лајтмотив опере је трагична љубавна прича, која се дешава у временима прије Ромеа и Јулије, Тристана и Изолде, као и времена прије династије Немањића.

Сама прича о трагичној љубави двоје младих спада у једно од најстаријих предања на Балкану.

Аутор опере Дивјаковић каже да је изучавао све што је написано о Владимиру и Косари, као и музику из тог времена.

- То је заправо више било византијско појање. Гледао сам на који начин да приближим звук, боју симфонијског оркестра том времену. Моји пријатељи музиколози кажу да сам успио - рекао је Дивјаковић медијима прије извођења опере.

У глумачкој подјели улога у опери су три Косаре и три Владимира. Владимира, дукљанског краља, играли су Стеван Каранац, Марко Живковић и Бранислав Цвијић.

Косару, кћерку бугарског краља Самуила, играли су Дарија Олајош Чизмић, Марија Јелић и Верица Пејић.

Редитељ и сценограф опере "Владимир и Косара" је Александар Николић из Београда.

Новосадски композитор Стеван Дивјаковић овогодишњи је добитник Фебруарске награде Града Новог Сада.

Свечаном академијом на сцени "Јован Ђорђевић" обиљежен је Дан Српског народног позоришта, чиме је оно званично ушло у 162. годину. Као и сваке године, овим свечаним поводом, додијељене су и годишње награде и медаље Јован Ђорђевић, као највише признање ове институције.

Српско народно позориште добило је 28. марта 1981. године нову зграду и тако је установљен Дан СНП-а, дан када се сумирају једногодишњи умјетнички резултати и награђују најбоља индивидуална и колективна уметничка остварења.

Српско народно позориште најстарији је професионални театар код Срба - основано је 1861. године у Новом Саду и од тада ради у континуитету.