latinica  ћирилица
29/03/2022 |  09:11 ⇒ 09:18 | Аутор: СРНА

Велики напредак у развоју антибиотика

Британски научници остварили су велики напредак у развоју новог антибиотика који би могао да се користи као "посљедња линија одбране" против супербактерија ради спасавања милиона живота од инфекција отпорних на лијекове, показују резултати нове студије.
Антибиотици (фото илустрација: EPA / JAWAD JALALI) -
Антибиотици (фото илустрација: EPA / JAWAD JALALI)

Истраживачи наводе да су развили нове верзије молекула теиксобактина, који је способан да уништава бактерије без наношења штете ткиву.

Теиксобактин је најављен као важан антибиотик 2015. године, а сада је у новом пројекту развијена "синтетичка" класа овог тијела, наводе научници, пренијела је агенција ПА.

Ове верзије лијека могу да уништавају широк спектар микроба узетих од људских пацијената, саопштио је тим истраживача са Универзитета у Ливерпулу.

Међу елиминисаним бактеријама је стафилокока ауреус, позната и као МРСА, која је отпорна на неколико антибиотика који су у широкој употреби.

Више од 1,2 милиона људи умрло је у 2019. години од бактеријских инфекција које су отпорне на антибиотике, наводи се у студији коју је у јануару објавио журнал "Лансет".