latinica  ћирилица
29/03/2022 |  10:18 ⇒ 13:27 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Додик смета јер као и Српска одбија да буде било чији послушник

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић изјавио је да Милорад Додик смета многима зато што одбија, као и Република Српска, да буде било чији послушник, већ инсистира на томе да Српска води аутономну политику и сама одлучује о свим питањима која се првенствено тичу Републике Српске, њених грађана и српског народа у БиХ.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је рекао да нема обавјештајних података о томе да се спрема киднаповање или напад на српског члана Предсједништва Милорада Додика, али да постоје разноразни планови да се он "склони".

Он је додао да Додик инсистира да Српска сама одлучује о томе како ће се позиционирати о свим значајним питањима и из области међународних односа и међународне политике, али да су у новонасталим околностима ситуације у Украјини притисци према Додику и Републици Српској све жешћи.

- Инсистирају да Република Српска и БиХ, као и Србија, буду дио тог јединственог фронта који ће потпуно отворено да стане против Русије - рекао је Ковачевић, наводећи да на тако нешто не пристају ни Додик, ни предсједник Србије Александар Вучић, ни Српска, ни Србија.

Он је подсјетио да је Република Српска, као и Србија, потпуно јасно рекла да подржава интегритет Украјине као међународно признате чланице УН на исти начин на који подржава и поштује интегритет Србије и БиХ, али да не пристају да буду дио било каквог фронта који ће дјеловати против Русије.

- За нас су и Русија и Украјина братске земље, а руски и украјински народ братски народи. Додик смета зато што инсистира на таквој политици - рекао је Ковачевић за Телевизију "Пинк".

Он је додао да се већ дужи период проводе разноразне активности и акције, како да се Додик "склони" те да је то прво покушано преко подршке опозицији на изборима, али да се показало да Додик већ девет изборних циклуса побјеђује, а очекује се да ће се то десити и десети пут.

- Милорад Додик, захваљујући вољи грађана Републике Српске не успијева да буде склоњен, него константно остаје избор број један за грађане Српске зато што њега не занима шта му кажу из било које амбасаде, него на првом мјесту шта му каже народ Српске - рекао је Ковачевић.

Из тог разлога, додао је он, Додика не успијевају да склоне, али постоје разноразни планови.

- Да ли ће то бити на начин да га неко киднапује или да уради некакву, не дај Боже, активност те врсте, или овако како сада покушавају преко једног потпуно контролисаног тужилаштва да покрену некакве правосудне процесе за ствари старе већ 15 година које су пролазиле "сито и решето" кроз све правосудне институције и гдје се показало да не постоје апсолутно никакви докази о било каквим нелегалним радњама Додика... - рекао је Ковачевић.

Ковачевић је навео да Додика покушавају криминализовати и приказати као некога ко је некакав фактор нестабилности, корумпиран, што су све саме нетачности.

Он је поновио да је на великом броју састанака слушао када представници САД или неких других земаља кажу Додику да више неће бити проблем, ако одустане од тога да се потпуно принципијелно залаже за досљедно поштовање Дејтонског споразума, Устава БиХ, као и да престане да се тако принципијелно и одлучно бори за заштиту статуса Републике Српске и да јој се врати оно што јој припада по Дејтону и Уставу БиХ.

- Никада му нико није рекао на том састанку да треба да одустане од некакве корупције. Међутим, када Додик није одустао од тога да се залаже и бори за Републику Српску и поштовање Дејтона и Устава, онда је као одговор добио то да су му увели некакве санкције због некакве корупције која, јасно је, не постоји - нагласио је Ковачевић.

Он је рекао да су сада кроз контролисано тужилаштво поново покренули некакву истрагу о нечему што истражују већ 15 година без икаквих доказа, а да је Додик добио и то да се сада прича о томе да ће неко да му угрожава безбједност, да га киднапује.

У емисији је приказан и снимак на којем мушкарац у кафићу у центру Сарајева нуди милион евра за убиство Додика, за шта је Ковачевић рекао да, без обзира што неко покушава да објасни да се ту ради о некаквој шали, треба рећи да се ово дешава у центру Сарајева, у главној улици града у којем званично ради Додик.

- То се дешава у главној улици града у којем би ми требало да будемо као на домаћем терену. Међутим, ми се у Београду осјећамо као на домаћем терену. У Сарајеву се осјећамо као странци и као неко ко никако тамо није добродошао и ко је угрожен - навео је Ковачевић.

Спомињати овакве ствари у центру града "у по бијела дана" показује, навео је он, каква је атмосфера у Сарајеву и у бошњачком дијелу БиХ и да се овакав наратив покушава увести у свакодневну комуникацију, да постане потпуно нормално позивати на убиство Милорада Додика.

- По бошњачким порталима и друштвеним мрежама то је постала свакодневна ствар. А на то Тужилаштво у БиХ не реагује. Нико у БиХ није направио предмет "угрожавање безбједности Милорада Додика, Републике Српске и грађана Српске, вријеђање Срба". То се у БиХ, нажалост, не кажњава, али зато покрећу неке друге процесе - каже он.

Потпуно је јасно, истиче Ковачевић, да и Српска и Србија и те како сметају многима и из тог разлога се врше притисци и на Српску и на Србију.

Он је нагласио да Република Српска не жели да учествује у било каквим подјелама у Србији, али да је потпуно свјесна да ће без стабилне Србије позиција Српске бити много тежа и несношљива, а то исто ће се десити и српском народу на Косову и Метохији.

- Нашем народу је тренутно потребна потпуно стабилна Србија која треба да остане на овом истом путу на којем се налази - рекао је Ковачевић, који је напоменуо да никада односи Српске и Србије нису били на овом нивоу као сада када их граде Додик и Вучић.

Ковачевић је истакао да је за Српску веома битно да Србија остане стабилна, јер је то најбољи гарант да се очува мир у комплетном региону и да се међусобни односи наставе развијати.

Он је подсјетио да је Србија први партнер Републике Српске и у економском смислу, да Српска убједљиво највише извози у Србију, али и увози из Србије.

- То показује да смо ми као народ, без обзира на све притиске, увијек окренути једни према другима - рекао је Ковачевић.