latinica  ћирилица
29/03/2022 |  11:44 ⇒ 19:52 | Аутор: СРНА

Лукач: Свака тужба, па и против полиције, треба бити доказана (ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да сваки грађанин Српске има право да поднесе тужбу, па и против полиције, ако сматра да је угрожен његов тјелесни интегритет на било који начин, али и да она мора бити доказана.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

Лукач је коментаришући наводе да су тужбу најавила лица која су у Бањалуци ухапшена у акцији полиције у оквиру истраге убиства полицијског службеника Раденка Башића у Приједору, напоменуо да ће полиција са своје стране провјерити да ли су учесници који су били присутни у току акције радили у складу са законом.

- Све и један полицајац који буде оптужен за прекомјерну употребу силе ће се појавити на суду и дати изјаву, а тужилаштво и судови су ту да цијене да ли је била оправдана употреба силе - рекао је Лукач у Бањалуци.

Говорећи о изјавама српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика у којима је најавио истражну акцију у вези са наведеним убиством, Лукач је рекао да Додик као политика личност на важној функцији у БиХ и лидер најјаче политичке странке у Српској има право на своје мишљење.

Он је напоменуо и да не значи да то мишљење утиче на рад полиције у смислу да се на тај начин мијеша у рад полиције и да наређује шта треба да ради.

- То су акције које је полиција спремала тих дана у континуитету, те договорила и заједно са тужилаштвима, која су била обавијештена о томе да ће бити приведена одређена лица која се доводе у везу са убиством у Приједору - рекао је Лукач.

Лукач је напоменуо и да је у току тих акција све урађено по прописима, те да је имао све потребне информације и био у комуникацији са свим људима који су били укључени у извођење акције, иако је тада био на службеном путу.

- Имамо свој начин комуникације, а моје лично присуство на лицу мјеста није неопходно, јер нисам неко ко ради увиђај, или одлучује које лице ће на крају да се хапси. То раде наши инспектори у складу са овлаштењима - појаснио је Лукач.

Из тог разлога, додао је он, у оквиру Министарства формирана је Управа за борбу против организованог криминалитета и најтежих облика кривичних дјела.

- Инспектори у тој управи баве се искључиво тим најтежим кривичним дјелима, а то су убиства, организовани криминалитет у свим видовима и тим инспекторима не треба министар да има каже шта треба да раде - рекао је Лукач.

Говорећи о наводима да је у полицији у Приједору било лица која су одавала службене информације криминалцима, Лукач је рекао да ниједна полиција на свијету није имуна на ту појаву, те да ће Министарство провести опсежну истрагу широм Српске.

- Све и један полицајац за којег се докаже да је био у контакту са било којим криминалцем, нарочито ако је одавао одређене податке, биће процесуиран и избачен из Министарства - рекао је Лукач.