latinica  ћирилица
29/03/2022 |  11:50 ⇒ 12:12 | Аутор: РТРС

Удружење Украјинаца из Прњавора пружа помоћ у збрињавању избјеглица из Украјине

Удржење Украјинаца "Златни клас" из Прњавора тренутно ради на збрињавању и организовању помоћи за избјегла и расељена лица из Украјине. На подручју Републике Српске тренутно борави 35 породица избјеглих из Украјине који су дошли из угрожених подручја, односно зоне оружаних сукоба. Формиран је координациони одбор који ради на збрињавању избјеглица из Украјине.
Прњавор - Фото: илустрација
ПрњаворФото: илустрација

Тренутно у Добоју борави 12 породица из Украјине, у Броду 15 и у Прњавору осам породица. Они углавном долазе преко Маћарске и Србије и у Републици Српској се краће задржавају, због чега се број избјеглица из дана у дан мијења, рекао је Андрија Сваток, члан Удружења Украјинаца '' Златни клас'' из Прњавора гостујући у емисији '' Коријени'' Радија Републике Српске.

Сваток је истако да су породице из Украјине смјештене код пријатеља и познаника и да чекају на спајање са остатком својих породица које се углавном налазе у земљана западне Европе.

Он је појаснио да чланови породица из Украјине који су на пропутовању кроз Републику Српску имају обавезу да се у року од 48 сати по доласку у Српску пријаве у полицију.

- У том случају имају могућност да на простору Републике Српске бораве три мјесеца. Уколико би боравили у Српској дуже од три мјесеца, тада би било потребно да траже одређену врсту азила за боравак у Српској - истакао је Сваток.

Сваток је подсјетио је да су Друштво Украјинаца у Прњавору почетком марта посјетили предсједница Српске, Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, као и представници Министарстава за финансије и европске интеграције. Том приликом направљен је план за организовање и пружања помоћи у збрињавању избјеглица у оквиру капацитета којима Прњавор и Бањалука располажу.

Према Сватоковим ријечима, други дио помоћи избјеглицама из Украјине би, уколико буде било потребе, био организован кроз избјегличке кампове.

- Ми смо на том пољу понудили помоћ градовима из Украјине који су побратими са друштвима Украјинаца у Републици Српској. Друштва из Прњавора би прихватала извјеглице из града Жидачов, а друштво Украјинаца из Бањалуке би примало и збрињаволо породице из града Лавова. Наша удружења из Прњавора и Бањалуке су у побратимским односима са Украјинцима из ова два града и имамо одраније чврсте пријатељске односе и сарадњу - казао је Сваток.

Сваток, који је предсједавајући Вијећа националних мањина при Парламентарној скупштини БиХ, говорио је и изучавњу језика националних мањина у Републици Српској о чему је било ријечи на недавно одржаном састанку са предстваницима Савјета националних мањина при Народној скупштини Републике Српске.

Он је истако да се у БиХ и Српској дужи низ година изучавају језици националних мањина као што су италијански у Штивору код Прњавора, украјински у Прњавору и Козарцу код Приједора, словеначки у Бањалуци, Приједору и Слатини, пољски у Прњавору, као и ромски у Тузли.