latinica  ћирилица
29/03/2022 |  12:49 | Аутор: СРНА

Укупан обим спољнотрговинске размјене Српске већи од 994 милиона долара

Република Српска је у прва два мјесеца ове године остварила обим спољнотрговинске размјене са иностранством од 994,65 милиона долара, док је покривеност увоза извозом била око 88 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.
Увоз - извоз - Фото: илустрација
Увоз - извозФото: илустрација

Вриједност оствареног извоза за прва два мјесеца била је 465,8 милиона долара и већа је за 29,5 одсто него у истом периоду прошле године.

За прва два мјесеца вриједност оствареног увоза била је 528,85 милиона долара и већа је за 27,6 одсто у односу на исти лањски период.

Највећи обим спољнотрговинске размјене од 176,5 милиона долара или скоро 18 одсто укупног обима, Српска је остварила са Србијом, а затим више од 134 милиона долара са Италијом.

Српска је за прва два мјесеца у пословању са ЕУ, као најзначајнијим спољнотрговинским партнером, остварила извоз нешто већи од 321 милион долара, а увоз од 304,36 милиона долара.

Вриједност двомјесечног извоза на тржиште ЕУ већа је за 16,3 одсто, а увоза за 23,3 одсто у односу на прва два мјесеца прошле године.

Економиста Ђурђица Стојадиновић рекла је Срни да је позитивно то што Република Српска и даље има висок ниво покривености увоза извозом, те суфицит у пословању са ЕУ, као и да је могуће да ће слични подаци бити и у кварталном извјештају.

- Рат у Украјини и све што се дешава у свијету у вези с њим довешће, а већ и доводи, до видних промјена у првом реду када су у питању економије европских земаља, гдје је за спољнотрговинско пословање, као и привреду Српске у цјелини, битно питање како ће се кретати и каква ће бити коњуктура у ЕУ - навела је Стојадиновићева.