latinica  ћирилица
29/03/2022 |  13:11 ⇒ 13:27 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Српска стоји добро упркос притисцима

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић изјавио је да Република Српска стоји добро без обзира на све притиске и да има све боље и боље економске показатеље, а само у протекла два мјесеца покривеност увоза извозом износила је 89 одсто, што је рекордан резултат.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Србија је и у економском смислу наш први партнер. То показује да смо у сваком могућем смислу окренути једни према другима. Република Српска највише извози у Србију, али исто тако највише увози из Србије - рекао је Ковачевић за ТВ Танјуг.

Он је указао да Република Српска, као и Србија, наставља да повећава плате, пензије, као и борачки додатак демобилисаним борцима Војске Републике Српске.

- Дакле, постоји много тога доброг и позитивног, само је од суштинског значаја да Српска и Србија остану стабилне, на истом курсу и да наставимо да јачамо и своју међународну позицију, али и да чинимо живот свих наших грађана бољим из дана у дан - рекао је Ковачевић.

Он је истакао да је Српској битно у контексту свих актуелних притисака да Србија остане стабилна, јер ће без стабилне Србије бити под још већим притиском и много теже да очува све што тренутно има.

Ковачевић је рекао да је евидентно да притисци на Републику Српску не јењавају, постају све јачи из дана у дан, али да Српска на челу са Милорадом Додиком, неће поклекнути под притицима да се уведу санкције Русији.

Он је истакао да Српску не занима да буде дио било каквог фронта којем је једини заједнички чинилац русофобија.

Ковачевић је нагласио да су забране улазака појединима грађанима Србије одлуке одређених експонената бошњачког политичког Сарајева, донијете противуставно и противзаконито, самостално и једнострано и усмјерене против српског народа и грађана Србије.

- Без обзира на ову врсту одлука, Република Српска је првенствено кућа свих својих грађана без обзира на националност и вјерску припадност, али је итекако и увијек ће бити кућа свих Срба и, исто тако, свих грађана Србије - рекао је Ковачевић.

Поводом помињања Београда у контексту могућих преговора између Москве и Кијева, Ковачевић је рекао да Бањалука то у потпуности подржава.

- То не би било могуће да није Србија на челу са Александром Вучићем водила озбиљну одговорну међународну политику и то је препознато. Београд је данас једно од ријетких мјеста на свијету у које би жељели да дођу људи и из Мосвке и из Кијева и којем вјерују из из Москве и из Кијева и из многих других међународних адреса - рекао је Ковачевић.

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ рекао је да Бањалука још вјерује у могућност договора око Изборног закона, али да је предуслов за то да се и Бошњаци "коначно нечег одрекну и покушају да дају било какав допринос очувању БиХ".

- Ми /представници Републике Српске/ у БиХ позивамо на дијалог и да кроз дијалог дођемо до рјешења. Постојеће стање у БиХ апсолутно је неприхватљиво и неодрживо и сигурно не води у било какву свијетлу будућност БиХ - рекао је Ковачевић.

Он је објаснио да је питање Изборног закона у БиХ првенствено проблем који постоји унутар ФБиХ, између Бошњака и Хрвата.

Према његовим ријечима, ко је нестабилан, а ко стабилан у БиХ најбоље показује чињеница да у Федерацији БиХ од посљедњих одржаних избора никада није изабран нови предсједник Владе нити формирана Влада.

- Ми /у Републици Српској/ ћемо у овој години поново да одржимо изборе, а они још увијек имају Владу која је формирана 2014. године - објаснио је Ковачевић.

Он је истакао да у Српској још вјерују да постоји могућност за договор и навео да је за тај договор потребно да се они који су све вријеме само добијали нешто од међународне заједнице на штету других, а то су Бошњаци, коначно нечег одрекну и покушају да дају било какав допринос очувању БиХ.

- Ситуација у БиХ је таква да постоје Бошњаци, муслимани, који су све вријеме добијали концесије од међународне заједнице, а да су Срби и Хрвати као друга два конститутивна народа апсолутно незадовољни у БиХ и желе промјене - рекао је Ковачевић.