latinica  ћирилица
29/03/2022 |  14:20 ⇒ 14:34 | Аутор: РТРС

За повртарски сектор издвојено 1,8 милиона КМ

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске саопштило је да је издвојило 1,8 милиона КМ за подршку повртарском сектору у оквиру раније обезбијеђених додатних 10 милиона КМ за подршку пољопривредној производњи.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Фото: РТРС
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривредеФото: РТРС

- Министарство жели да новац што прије уплати на рачуне наших повртара те ће се обрачун вршити на бази прошлогодишње производње поврћа - наведено је у саопштењу.

Министарство је истакло да је добило неколико пријава у којима се сугерише да је приликом прошлогодишњег обрачуна премије за поврће било одређених злоупотреба од корисника подстицаја, због чега ће посредством Републичке управе за инспекцијске послове извршити ригорозну провјеру свих навода и обуставити исплату додатних средстава за оне произвођаче који буду предмет контроле до окончања инспекцијског надзора.

За све утврђене неправилности биће наложен поврат исплаћених средстава и ти произвођачи ће бити искључени из система подстицаја на одређени период, наглашено је у саопштењу.

Министарство је навело да ће током производне 2022. године интензивније спроводити контроле пријављених површина под поврћем и пријављених количина откупљеног поврћа.

Влада Републике Српске је у фебруару издвојила додатних 10 милиона КМ из Компензационог фонда за подршку пољопривредницима у Српској.