latinica  ћирилица
29/03/2022 |  14:29 ⇒ 14:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Британска краљица присуствовала комеморацији принцу Филипу

Британска краљица Елизабета II први пут се данас појавила у јавности послије пет мјесеци да би се придружила краљевској породици и другим званичницима на комеморацији у част њеног супруга принца Филипа, који је преминуо прошле године.
Краљица Елизабета (Фото: EPA-EFE/ NEIL HALL) -
Краљица Елизабета (Фото: EPA-EFE/ NEIL HALL)

Комеморација је одржана у Вестминстерској опатији у Лондону, а краљици су се придружили принц Чарлс, његов син Вилијам са супругом Кејт и други чланови краљевске породице, укључујући њихову децу, пренио је Ројтерс.

Придружили су им се и страни краљеви и краљице, пријатељи покојног војводе, политичари укључујући британског премијера Бориса Џонсона, војни званичници и више од 500 представника добротворних и других организација које је принц Филип заступао.

Бакингемска палата је саопштила да је 95-годишња краљица била активно укључена у планирање комеморације.

      View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Краљичино здравље је у фокусу откако је прошлог октобра провела ноћ у болници због неутврђене болести, након чега јој је њен медицински тим савјетовао да се одмори.

Како је наведено, она се у фебруару заразила ковидом-19 и имала је благе симптоме налик прехлади и од тада је отказала неке ангажмане који су подразумијевали лични контакт.

Данашњи догађај у Вестминстерској опатији у Лондону организован је у знак захвалности принцу Филипу, који је преминуо у 99. години прошлог априла, за његов друштвени допринос, навела је агенција.