latinica  ћирилица
29/03/2022 |  17:58 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Мљекари траже већу цијену за откуп млијека (ВИДЕО)

Удружењe пољопривредних произвођача – мљекара Републике Српске траже од откупљивача повећање цијене сировог млијека. Уколико не дође до повећања откупне цијене мљекари кажу, биће приморани да престану с производњом.
Прозвођачи млијека - Фото: РТРС
Прозвођачи млијекаФото: РТРС

Мљекари траже да литар млијека у откупу буде 0,95 умјесто садашњих 0,65 марака. Кажу да су због повећања цијена житарица, минералног ђубрива, сјемена и нафте само на губитку. Тренутне откупне цијене сировог млијека, кажу, не могу покрити ни основне трошкове производње.То каже и Винка Савић из Верића код Бањалуке која је морала продати неколико крава да би за осталу стоку купила храну.

- Сада сам продала двије краве и једно јуне, да би могла да прихраним пшеницу, јер ако не будем дала прихрану немам ништа од тога. Ако не буду пристали онда је боље ријешити се тога, просути млијеко и затворити нек они увозе из вана неће имати шта ни увозити- каже фармер из Верића Винка Савић.

И за фармера Драгана Јањића из Омарске тренутна откупна цијена млијека је мала . Поскупљење свега што је потребно у мљекарској производњи, каже Драган, само доводи до смањење капацитета његове фарме која данас броји 105 грла.

-Ако опстанемо и наставимо производњу сигурно да ће наш народ имати шта да поједе ослоњајући се на наш производ, а ако ми угасимо производњу не знам хоће ли имати ишта - прича Јањић.

Мљекарима одлука да се подигне цијена млијека за 0,3 марке по литру је недовољна јер је то за њих минимално у односу на сва поскупљења.  Уколико прерађивачи не буду жељели да откупљују млијеко по већим цијенама, може доћи и до гашења овог сектора, каже Владимир Усорац предсједник Удружења мљекара Републике Српске.

-Испод 0,95 чисти губитак, пољопривредници немају чиме финансирати тај губитак или ће платити млијеко или ћемо прекинути производњу - наглашава Усорац.

Откупљивачи и прерађивачи из Херцеговине кажу, да је тренутно немогуће испунити захтјев мљекара јер се нове откупне цијене млијека могу очекивати тек од 1.маја.

- Они су најавили да ће од првог априла цијена према произвођачу млијека да иде 0,95 КМ, а ми све уговоре које мљекара има са нашим купцима су да морамо цијену најавити на мјесец дана раније - рекао је Ненад Вукоје, Мљекара "Пађени" Билећа.

Из ресорног министараства кажу, да је откупна цијена млијека ствар договора између произвођача млијека и откупљивача, а да је у њиховој надлежности исплата премија за млијеко што редовно чине.