latinica  ћирилица
29/03/2022 |  18:06 ⇒ 18:55 | Аутор: СРНА

"Ратне године не могу бити у монографији"

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да, уколико неко жели да изради монографију о дипломатији БиХ, то може бити само постдејтонски период и да за то треба формирати мјешовиту комисију која би одредила који садржај се ту може наћи.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је, осврћући се на налог министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић која је у министарству на чијем је челу покренула израду монографије дипоматије БиХ од 1992. до 2022. године, без сагласности Предсједништва БиХ, истакао да је то злоупотреба положаја.

- Уколико неко жели БиХ да то буде монографија дипломатије БиХ, онда не може укључити ратне године - рекао је новинарима Додик.

Он је додао да је то министарство ратних година било изразито непријатељско према Србима и да то не може да буде дио заједничке политике.

"Очигледно је да су муслимани кренули да сруше све ово", оцијенио је Додик.

Додик је напоменуо да предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић даје налоге Савјету министара, иако то не може без одлуке Предсједништва БиХ.

- Тражи да Савјет министара слиједи санкције ЕУ. Без одлуке Предсједништва ништа не може, а није било сједнице Предсједништва по том питању -нагласио је Додик, осврћући се на Џаферовићеву изјаву јучерашњу изјаву.

Додик је подсјетио да је лично покренуо питање односе БиХ према Украјини, али да то није уврштено на сједницу Предсједништва.

- Друга два члана Предсједништва су одбила да о томе разговарамо и о томе не постоји одлука - додао је Додик.

То што странци сада долазе код Џаферовића, без остала два члана Предсједништва показује, каже Додик, да се жели нешто прогурати и да се то чини "без икаквог разлога, кршећи Устав" како би странци нешто од тога прихватили.

Додик је поручио да и Република Српска није без икакве шансе.

- Ми смо са добрим шансама. Показало се све ово вријеме да БиХ и не треба ентитетима јер ентитети могу да функционишу. То је резултат који сада видимо у свему овоме - нагласио је Додик.

Додик је поновио да неће бити санкција Русији.

- Можда ће неко од муслимана који су на неким позицијама дати налог за нешто, али то је кривично дјело и не може да се толерише - поручио је Додик