latinica  ћирилица
31/03/2022 |  15:58 ⇒ 21:22 | Аутор: РТРС

Додик: Турковићева не заступа политике Предсједништва БиХ (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик напустио је данас дио сједнице Предсједништва којем је као извјестилац присуствовала министарка иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је за РТРС истакао да у потпуности поштује одлуке Народне скупштине Републике Српске и да се тако и данас понашао.

Додаје да је и раније говорио да Турковићеву не жели да види као извјестиоца јер она, каже Додик, напросто не заступа политике Предсједништва БиХ.

- Ја сам раније говорио, на прошлој сједници, да нећу да будем ту ако се она појави, што сам и урадио. Изашао сам у ходник и чекао док су они нешто завршили. То, наравно, неће ништа шкодити, ја могу да на све те тачке дневног реда сада и које су други пут изнесем витални национални интерес ако се одлучим. Ако не, онда ћемо те неке ствари пустити. Ради се чисто о агреманима што није нека тешка прича или нешто што би могло да буде важно. Мислим да је важније да дамо до знања да она не може тако да се понаша - навео је Додик.

Истакао је да Турковићева треба да заступа заједничке политике које су усвојене, али, како је истакао, те заједничке политике нису усвојене.

- Ја сам на почетку сједнице Предсједништва рекао да је недопустиво да се унилатерално понашају - истакао је Додик.

Додик истиче и да је на почетку сједнице рекао да је недопустиво унилатерално понашање и да се јавности саопштавају одлуке, које Предсједништво није донијело у вези са Украјином и Русијом.

- Да не може нико посебно, па ни Џаферовић који је био неки дан у Бриселу да заступа, поготово ставове Предсједништва који не постоје и да њих представља као да их имају, то само урушава стабилност БиХ и урушава могућност да она уопште настави да живи - каже Додик.

На сједници је усвојено више тачака о грантовима и кредитима за оба ентитета и Брчко. Био је против оних споразума и испитивања у којима нису били конкретно видљиви МУП и Министарство просвјете Републике Српске. Осврнуо се и на пропалу сједницу Представничког дома парламентарне скупштине БиХ и оптужбе "пробосанског" блока да Срби и Хрвати руше институције.

- Замислите од три конститутивна народа два су крива, само један није. Па каква је прича, муслимани проводе свој концепт наметања рјешења, очигледно зна се како парламент ради, морате да имате договор о томе, о дневном реду, а то око БХТ-а који они сад покушавају да ставе као проблем БиХ, није проблем БиХ - истакао је Додик.

То је проблем неуспјешног руководства , каже Додик и потцртава да то није јавни сервис свих грађана.

- Та телевизија кад год може она је против Срба, она избацује српске новинаре, она каже, на протесту радника гледао сам то, кажу да је то телевизија која је преживјела тешко вријеме у периоду рата. Та телевизија није заједнички сервис, та телевизија у правилу непријатељска телевизија према Републици Српској и тако их треба третирати - навео је Додик.

О новом концепту јавног сервиса можемо разговарати, али овакву врсту шиканирања Срба не можемо прихватити нити подржати, истиче српски члан Предсједништва. Сматра да се овдје ради о енормној концентрацији, како каже, муслиманског национализма који жели да направи унитарну земљу чему се, разумљиво, супротстављају и Срби и Хрвати. Јер, закључује Додик, давно је прошло вријеме испуњавање нечијих жеља.