latinica  ћирилица
31/03/2022 |  19:53 ⇒ 21:04 | Аутор: СРНА

Вучић: Разговарамо са Русима о откупљивању НИС-а

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да Србија разговара са руским партнерима о откупљивању "Нафтне индустрије Србије", јер мора да обезбиједи нафту.
Александар Вучић (Фото:TANJUG/ RADE PRELIC) -
Александар Вучић (Фото:TANJUG/ RADE PRELIC)

Вучић је навео да се ти разговори воде због тога што 15. маја на снагу ступа одлука ЕУ да се трећим земљама које имају енергетска постројења и компаније са већинским руским капиталом забране нафтне трансакције са Русијом, што би значило и да не могу да увозе нафту.

- Причамо о томе са Русима, а разговарамо и са представницима ЕУ како да превазиђемо тај проблем. Верујем да ћемо успешно ријешити и питање нафте и питање гаса - изјавио је Вучић за РТС.

На питање да ли ће Србија увести санкције Русији, он је одговорио да је Србија већ заузела став.

- Изашли смо са врло прецизним ставовима, мудро, одговорно и озбиљно - рекао је Вучић, додајући да ће и даље бити различитих притисака по том питању.

Према његовој оцјени, од избијања кризе на истоку Европе Србија је показала да умије да поштује међународно право, а да, с друге стране, не учествује у хистерији већине земаља.

Он је најавио да ће Србија наставити европски пут, додајући да треба имати у виду да није чланица ЕУ и да не мора да се повинује свему.

- Њемачки канцелар Олаф Шолц каже да немачка индустрија не може да преживи без руског гаса. Онда мора да разумије и малу Србију, која стопроцентно зависи од руског гаса, поготово наша индустрија. И да разуме Србију, коју није бомбардовала Русија, него 19 других земаља - рекао је Вучић.

Коментаришући изјаву шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова да би Београд био добро мјесто за преговоре Русије и Украјине, Вучић је навео да је захвалан и Лаврову и амбасадору Украјине Александру Олександровичу за то што су бираним ријечима говорили о Србији.

- Београд и Србија се не гурају ни у шта, али уколико би неко желео да се у Србији организују преговори Русије и Украјине, спремни смо да гарантујемо апсолутну сигурност и безбједност свим учесницима - изјавио је он.

На питање да ли Београд у некој новој геополитичкој подјели свијета може постати битан, предсједник Србије рекао је да би искрено волио да Србија буде мање битна и да је политика за коју се залаже односи на очување стабилност, градњу фабрика и напредак економије, а не да се прича о сопственој величини.

- Не бих да имамо мегаломанску политику да ћемо ми да решавамо сиријски, авганистански и друге проблеме. Мали смо ми за то - указао је Вучић.

Говорећи о доласку новог америчког амбасадора Кристофера Хила, од којег је данас примио акредитиве и о очекивањима од његовог мандата, он је навео да је са Хилом имао добар и квалитетан разговор.

- Очекујем да радимо на даљем унапређењу односа Србије и САД, а видећемо како ћемо превазилазити разлике по питању Косова и Метохије - рекао је Вучић.