latinica  ћирилица
01/04/2022 |  10:53 ⇒ 20:05 | Аутор: СРНА

Несрећа у руднику "Соко"; Погинуло осам рудара, повријеђено 18 (ВИДЕО)

Осам рудара јутрос је погинуло, од којих најмлађи има 21 годину, а најстарији 59, док их је 18 повријеђено у несрећи у руднику угља "Соко" код Сокобање.
Рудник "Соко" (Фото: soko-banja.org) -
Рудник "Соко" (Фото: soko-banja.org)

Предсједник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић упутили су телеграм саучешћа породицама страдалих рудара.

Министар рударства и енергетике Зорана Михајловић посјетила је овај рудник и изразила саучешће породицама страдалих, те поручила да ће им држава помоћи колико год је могуће.

Фото: СРНА

- Ово је тежак тренутак за све људе који су овдје, али и за све нас. Инспекција, полиција и сви надлежни органи су на лицу места и раде све што је неопходно да бисмо након истраге знали тачне узроке трагедије - рекла је Михајловићева.

Директор Јавног предузећа за подземну експлоатацију угља "Ресавица" Саша Спасић рекао је да се рударска несрећа догодила нешто послије 4.00 часа у дијелу лежишта рудника источног поља у трећој смјени, приликом редовних радова на експлоатацији угља.

- Према још незваничним информацијама, дошло је до зарушавања угља у откопној комори ВЕ 3/1 и наглог продора метана у радни простор. Изражавам саучешће породицама настрадалих рудара, ту смо за њих у било ком моменту - рекао је Спасић.

Директор рудника "Соко" Драго Милинковић рекао је да је рудник изгубио осам вриједних радника и изразио саучешће породицама страдалих рудара.

- Мјере безбједности које предузимамо у руднику су на највишем нивоу, али овог пута се десило нагло издвајање метана и нисмо ништа могли да урадимо - рекао је Милинковић.

Директор Алексиначких рудника Немања Денић рекао је да радници Алексиначких рудника изводе радове у руднику "Соко" и дио су овог колектива.

- Мјере се максимално поштују, али су ово ситуације које је немогуће предвидјети - рекао је Денић.

Телеграме саучешћа упутили су и званичници Српске.