latinica  ћирилица
01/04/2022 |  20:52 ⇒ 02/04/2022 | 08:55 | Аутор: СРНА

"Број учесника говори о озбиљности Конгреса ХИСПА" (ФОТО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је вечерас у Бијељини да више од 700 учесника из региона, Европе и свијета свједоче о озбиљности Конгреса ХИСПА БХ, као и о уложеном труду организатора.
Отворен Други међународни конгрес ХИСПА БиХ - Фото: РТРС
Отворен Други међународни конгрес ХИСПА БиХФото: РТРС

- Срећна сам што су Бијељина и Република Српска домаћини овако значајног скупа. Увјерена сам да ће дискусије бити конструктивне, а закључци самог конгреса корисни и примјењиви у пракси - поручила је Цвијановић, која је скуп свечано отворила.

Цвијановић је истакла да је почаствована позивом да присуствује овом значајном скупу, те организаторима честитала.

- И као што су наши љекари и здравствени радници увијек били уз грађане, тако је и дужност институција да подрже овакве манифестације, јер само заједнички можемо радити на унапређењу нашег здравственог система. Желим да изразим захвалност и подршку вашем раду, активизму и напорима које улажете с циљем заштите здравља нашег становништва - рекла је Цвијановић у обраћању на отварању Конгреса.

Отворен Други међународни конгрес ХИСПА БиХ (Фото: РТРС)

Она је подсјетила да су претходне двије године биле нарочито тешке, те да је највећи терет пандемије вируса корона пао на леђа здравствених радника који су се даноноћно борили против опаког, невидљивог непријатеља, за шта им је одала посебно признање.

- Иако је пандемија ковида била тема број један на планетарном нивоу, многа постојећа обољења и даље су узимала свој данак. Кардиоваскуларне болести још су један од водећих, ако не и најчешћи узрочник смртности код нас и у свијету. Утолико је значај оваквих скупова већи - у контексту размјене знања и искустава о превенцији, савременој дијагностици и лијечењу болести срца - нагласила је Цвијановић.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Цвијановић је нагласила да је посљедњих година и деценија медицина теоријски и практично напредовала вртоглавом брзином, а циљ институција је да одрже корак са савременим трендовима, како у погледу набавке модерне опреме, тако и у домену образовања и усавршавања кадра.

- У претходном периоду урадили смо много на том плану. У посљедњих десетак година, изградили смо, опремили и реконструисали неколико регионалних болница широм Републике Српске. До краја године очекујемо изградњу нове болнице у Добоју која ће бити једна од најсавременијих у региону - истакла је Цвијановић.

Она је указала да је посебна пажња усмјерена и на усавршавање медицинских радника, те да су у том смислу успостављени и значајни контакти са релевантним здравственим установама у свијету, у оквиру којих домаћи кадрови стичу специфична знања и искуства, која потом примјењују у болницама у Српској.

- Заједнички смо урадили много тога, али свјесни смо да је много посла тек пред нама. Задатак институција је да здравственом систему обезбиједе најбоље могуће услове за функционисање и то је трајни процес који захтијева посвећеност и континуирана улагања - нагласила је Цвијановић и учесницима пожељела срећан и успјешан рад.

Конгрес се одржава у организацији Удружења центара за хипертензију, превенцију инфаркта миокарда и можданог удара ХИСПА, бијељинске Болнице "Свети врачеви" и Свјетског удружења за васкуларно здравље, а под генералним покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић и уз благослов Његове светости патријарха српског Порфирија и Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија.

Отварању конгреса присуствовали су, између осталих, владика Фотије, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић, министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић, као и министар саобраћаја и веза Недељко Ћорић, те многобројни локални званичници.