latinica  ћирилица
04/04/2022 |  11:00 ⇒ 12:17 | Аутор: СРНА

Додик честитао Орбану: Потврђена улога Мађарске као регионалног лидера

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је премијеру Мађарске Виктору Орбану побједу на парламентарним изборима, истичући да је потврђена улога Мађарске као регионалног лидера, не само у оквиру ЕУ, већ и према народима који још нису постали дио велике европске породице коју окупља Европска унија.
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

- У својству српског члана Предсједништва БиХ, али прије свега у својству лидера Срба и институција Републике Српске, и као искрени пријатељ, честитам Ти на овој великој побједи која није значајна само за Мађаре и Мађарску, већ и за Србе из Републике Српске, Србије, али и Мађарске.

Односи наша два народа, са које год стране границе живјели, на историјском је нивоу који у најмању руку морамо одржати. Са наше стране постоји искрена намјера да се тај однос унаприједи, и садржајно обогати новим пројектима који ће наше народе додатно повезати, инфраструктурно, али и културно и у сваком другом погледу који ће донијети напредак и бољитак за све - истакао је Додик у честитки Орбану.

Он је нагласио да су резултати, које је остварио Фидес на челу са Орбаном, за дивљење и представљају мотив и подстрек за све.

- Мађарски народ јуче је јасно и недвосмислено исказао степен вјере у Твоју политику и визију како Мађарске, тако и централне и источне Европе, и Европе у цјелини - истакао је Додик у честитки упућеној Орбану.

Када се освоји четврти премијерски мандат заредом, а пети у каријери, додао је српски члан Предсједништва БиХ, више се не може говорити само о програму партије, нити искључиво о харизми лидера.

- Говоримо о чврстој вјери мађарског народа у Тебе и Твоје одлуке. У временима глобалне неизвјесности и несигурности, овако убједљива побједа значи још и више - навео је Додик.

Констатујући да се Европа налази у највећој кризи од Другог свјетског рата, српски члан Предсједништва је оцијенио да народима не требају празна обећања, већ чврст ослонац, лидер којем дубоко вјерују да ће сачувати нацију, државу, њих саме и њихове породице, економију и мир, лидер који ће сачувати будућност.

- Пред Европом и свима нама су мјесеци и године изазова и неизвјесности, тешких одлука. Срби из Републике Српске пружају руку пријатељства, руку сарадње, узајамног разумијевања, поштовања, пружања помоћи - навео је Додик.

Он је додао да је са задовољством примио и вијест о поновном избору Орбана на мјесто предсједника странке Фидес, те да је тај избор потврдио повјерење које чланови владајуће мађарске странке имају у њега.

- Сигуран сам да ће Фидес наставити да води Мађарску путем просперитета, безбједности, политичке стабилности и привредног процвата - истакао је Додик и упутио позив мађарском премијеру да посјети Бањалуку и Републику Српску.