latinica  ћирилица
04/04/2022 |  11:47 ⇒ 16:36 | Аутор: РТРС

Представљено ново оклопно возило Вихор (ФОТО/ВИДЕО)

Министарство унутрашњих послова Републике Српске данас је, поводом три деценије постојања, представило ново оклопно возило Вихор, нови производ компаније Технички ремонт Братунац.
Возило Вихор - Фото: РТРС
Возило ВихорФото: РТРС

Ријеч је о прототипу возила, ниже категорије од Деспота.

 

Возило је тешко испод шест тона, има балистичку и противминску заштиту као и Деспот, али је, за разлику од њега, дупло лакше, задржавајући све балистичке карактеристике.

Ово возило, за разлику од Деспота, предвиђено је за пет људи.

Из компаније ТРБ су навели да је возил базирано на модуларној шасији, а настало је уз свесрдну помоћ и сарадњу са МУП-ом Српске.

- Вихор је пројектован за 2+2 или 2+3 члана посаде, смјештена у засебној балистички заштићеној капсули са модуларном балистичком заштитом – ниво Б6, СТАНАГ 4569 ниво два евентуално три, као и протуминском заштитом до нивоа 2б. Капсула има 4 бочна врата, уз вишенамјенски товарни простор за транспорт особља или робе посебне намјене - објаснили су из комапније.

Возило, додају, има перманентни погон на четири точка, независно огибљење предње и задње погонске осовине, алуминијумске фелне са пнеуматицима димензија 365/80Р20 и runflat умецима, као и централни систем регулације притиска у пнеуматицима.

- Вихор има дизел мотор минималне снаге 200kW, 6-степени аутоматски мјењач, двостепени разводник погона, а од опреме А/Ц, вентилација, камере, џи-пи-ес, ПП систем, отворе за дејствовање из возила, носаче наоружања, свјетлосна и звучна сигнализација - наводи се у саопштењу.

Већински власник ТРБ-а Славен Ристић рекао је да су и Деспот, а сада и Вихор концептуална возила која нису рађена на платформама комерцијалних возила.

Он је навео да су ТРБ возила комплетно развијена уз кориштење најновијих компоненти и оног што војна техника и индустрија нуди на тржишту.

- Лиценце су наше у потпуности и развој наших људи и инжењера, као и радника који су доказано стасали да понесу епитет правих конструктора најмодерније војне технике у области возила, тј. точкаша - рекао је Ристић.

Он је нагласио да су у развоју возила Вихор интегрисани и уважени сви захтјеви које је Специјална антитерористичка једница МУП-а Републике Српске имала, кроз конструктивне критике и приједлоге побољшања.