latinica  ћирилица
04/04/2022 |  21:40 ⇒ 05/04/2022 | 06:47 | Аутор: СРНА

Цвијановић: МУП главни ослонац Српске и њене стабилности (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је 4. април, дан када је прије 30 година формирано Министарство унутрашњих послова Српске, један од најзначајнијих датума у историји Републике Српске.
Свечана академија поводом Дана полиције - Фото: СРНА
Свечана академија поводом Дана полицијеФото: СРНА

На свечаној академији, која је одржана у Културном центру Бански двор у Бањалуци, поводом 30 година МУП-а Српске, предсједница Српске је истакла да је стварање полиције услиједило непуна три мјесеца након судбоносног 9. јануара 1992. године.

Предсједница Републике је нагласила да је полиција, заједно са Војском Републике Српске, у току одбрамбено-отаџбинског рата дала кључни допринос у одбрани нашег народа, уставног поретка и граница Републике Српске.

- У темеље наше Републике, уграђени су животи 782 припадника МУП-а, којих се увијек сјећамо са дубоким поштовањем и посебним пијететом - нагласила је предсједница Цвијановић.

Од самог настанка до данашњих дана, додала је она, МУП је био и остао једна од најзначајнијих институција Српске - чувар поретка, јавног реда и мира, безбједности грађана и њихове имовине, али и главни ослонац Републике Српске и њене стабилности.

- МУП и Полиција Републике Српске гаранција су за слободу коју данас уживамо и коју намјеравамо оставити нашим сљедећим генерацијама. Од укупно 30 година, ово је 26. годишњица коју обиљежавамо у миру и слободи. Изазови са којима се данас суочавају Република Српска и њена полиција другачији су од оних из прве половине 90-их година и хвала Богу да је тако. Учинићемо све што је до нас да се никад не понови оно кроз шта су, у то тешко доба страдања, прошли Војска, Полиција и становници Републике Српске, и да мир, стабилност и безбједност на овим просторима буду трајне категорије. Да бисмо у томе успјели, потребна нам је снажна, добро опремљена и обучена полиција - поручила је предсједница Републике Српске.

Она је оцијенила да је зато важно да се настави са улагањем у модернизацију средстава за рад и објекте, као и стручно усавршавање и обуку нових припадника Министарства унутрашњих послова.

- Полицијски позив и даље је веома привлачан за многе наше младе људе и на то смо поносни. Управо они који сваке године приступају у редове полиције најбоља су гаранција њеног кадровског јачања, виталности и континуитета. Претходних година урадили смо много на побољшању материјалног статуса припадника МУП-а, а уложићемо додатне напоре и средства како бисмо и у овој години повећали плате нашим полицајцима - нагласила је предсједница Цвијановић.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Поред обуке и опреме, рекла је предсједница Српске, суочавање са изазовима данашњег времена захтијева потпуну рехабилитацију улоге полицијаца, те надоградњу постојећих надлежности и инструмената за ефикасан и несметан рад, те да је у ту сврху неопходно иновирати законску регулативу, што је и опредјељење Владе Републике Српске.

Она је указала да се у свим земљама свијета напад на припадника полиције, угрожавање његовог достојанства, безбједности и живота третира као удар на државу и њен поредак.

- Због тога морамо снажно и бескомпромисно да се обрачунамо са свима онима који мисле да су изнад Републике, изван закона, или да су испод радара органа за провођење закона. Република Српска и њена полиција су од самог настанка нераскидиво повезане. По свим анкетама полиција спада у ред институција у коју грађани Српске имају највеће повјерење - рекла је Цвијановић.

И као што је задатак припадника Министарства унутрашњих послова да воде рачуна о безбједности грађана и јавном реду и миру, додала је предсједница Српске, тако је и обавеза свих да чувају полицију и обезбиједе потпуно достојанство ове часне професије.

- Никоме, ни унутар ни ван Републике Српске, не смијемо дозволити да урушава ауторитет полиције и њених припадника. Исту способност дјеловања у оквиру сопствене структуре мора имати и Министарство унутрашњих послова Републике Српске и зато поздрављамо сваку акцију на заштити и очувању интегритета како полицајца као појединца тако и полиције у цјелини - указала је предсједница Српске.

Она је нагласила да је јака полиција гарант стабилне и безбједне Републике Српске.

- Свјесни су тога они који нам не мисле добро. Али, свјесни смо и ми и зато намјеравамо и даље јачати нашу полицију и њене безбједносне капацитете, на добробит Републике Српске и свих њених грађана - нагласила је Цвијановић.

Она је захвалила министру и припадницима МУП-а Србије на изузетној сарадњи, али и што су, као и друге институције Србије, увијек уз Републику Српску, како поводом важних датума и догађаја, тако и у обављању свакодневних послова.

Предсједница Републике је министру унутрашњих послова Драгану Лукачу, директору Полиције Синиши Кострешевићу и свим припадницима МУП-а Републике Српске честитала Дан полиције, пожељевши им много среће и успјеха у будућем раду.

- Свима нама желим мирну, стабилну и безбједну Републику Српску - поручила је предсједница Српске, нагласивши да јој је част и привилегија што је као предсједница Републике у прилици да МУП-у додијели високо признање поводом овог важног јубилеја – 30 година постојања полиције Српске.