latinica  ћирилица
05/04/2022 |  10:39 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Додик са Сијартом: Захвалност Мађарској на разумијевању стања у БиХ (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је након састанка у Мостару са Петером Сијартом, министром спољних послова Мађарске да је захвалан Мађарској на разумијевању стања у БиХ, те њиховој намјери да економски помогну.
Додик и Тегелтија са Сијартом (Фото: Facebook/Szijjártó Péter) -
Додик и Тегелтија са Сијартом (Фото: Facebook/Szijjártó Péter)

Додик је нагласио да је на састанку са Сијартом потврђено да ће бити настављени сви ранији договори Републике Српске и Мађарске и да ће се трагати за новим заједничким пројектима.

- Могу да разговарам са Сијартом о нашим међусобним односима и сарадњи која је веома интензивна. Ово је била прилика да њему и његовим колегама, премијеру Виктору Орбану честитам велики изборни успјех и побједу. То је и за нас у Републици Српској веома значајно зато што имамо важне договоре са том структуром и Мађарском - рекао Додик новинарима након састанка.

Додик је поручио да је "Мађарска веома добар пријатељ за све људе који живе у БиХ".

 

- Њихов интерес је искључиво да помогну у подизању економије, бољем разумијевању, стабилним политичким односима и оним политикама које заједнички договоримо - рекао је Додик.

Он је захвалио Сијарту за преданост и за то што је посјетио Мостар.

- Као члан Предсједништва БиХ желим да му се захвалим, мислим да је ово прави пут у добром смјеру - истакао је Додик.

Сијарто је на свом Фејсбук профилу написао да је стабилност БиХ кључно питање, те би било добро да сви ово схвате.

- Стабилност се, с друге стране, не може постићи без мира међу државотворним народима, а они нису задовољни својом ситуацијом. Зато би било добро да се и наши европски пријатељи потруде и схвате размишљање људи који овдје живе умјесто импотентних међународних изјава - навео је Сијарто.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија састали су се данас у Мостару са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом.

Теме разговора су биле економска сарадња и политичка питања.

Додик и Тегелтија су се састали раније са премијерком Србије Аном Брнабић.

Додик, Тегелтија, Брнабићева и Сијарто присуствовали су и отварању Међународног сајма привреде у Мостару.

Ријеч је о најважнијем привредном догађају у БиХ и једном од најзначајнијих на овим просторима, на којем се очекују бројне делегације из БиХ, региона и свијета.