latinica  ћирилица
05/04/2022 |  11:04 ⇒ 13:06 | Аутор: РТРС

Сијарто: Санкцијама се не може остварити мир и стабилност на западном Балкану (ВИДЕО)

Стабилност БиХ је кључно питање и било би добро да сви то схвате, изјавио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто након састанка са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.
Додик и Сијарто (Фото: Facebook/Szijjártó Péter) -
Додик и Сијарто (Фото: Facebook/Szijjártó Péter)

Сијарто је нагласио да се "са друге стране стабилност не може постићи без мира међу државотворним народима, а они нису задовољни својом ситуацијом".

- Зато би било добро да се и наши европски пријатељи потруде и схвате размишљање људи који овдје живе умјесто импотентних међународних изјава - навео је Сијарто.

Сијарто је нагласио да "мир и стабилност на западном Балкану не може да се оствари санкцијама".

Министар спољних послова Мађарске је истакао да се "ни Додик ни лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић не могу лијечити стиском руке".

- Треба да разговарамо са њима, а не о њима. И ја исто радим данас у Мостару - поручио је Сијарто, додавши да ће на тај начин много боље да разумију ситуацију у БиХ и региону.

Сијарто је поручио да Мађарска води одговорну, добросусједску политику.

- Нама је у интересу да на западном Балкану влада мир и стабилност. За то су потребни и економски услови, због чега је Мађарска одлучила да предузме озбиљан програм економског развоја у БиХ и Републици Српској који ће се спровести на основу договора са Додиком - прецизирао је Сијарто.

Он је додао да ће већ овога мјесеца бити расписани конкурси у вези са овим програмом економског развоја, а у првом кругу предвиђено је да Мађарска обезбиједи 30 милиона евра за његово остваривање.