latinica  ћирилица
06/04/2022 |  13:19 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Кошарац и Недимовић о наставку извоза пољопривредних производа из Србије у БиХ (ВИДЕО)

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац разговарао је данас у Београду са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Браниславом Недимовићем о омогућавању наставка извоза меркантилне пшенице, меркантилног кукуруза и пшеничне крупице из Србије на тржиште Републике Српске и Федерације БиХ.
Сташа Кошарац и Бранислав Недимовић - Фото: РТРС
Сташа Кошарац и Бранислав НедимовићФото: РТРС

Данашњи састанак је услиједио је након састанка српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије са премијерком Србије Аном Брнабић у Мостару, као и најава предсједника Србије Александра Вучића да ће БиХ бити изузета од одлуке Владе Србије o привременој забрани извоза основних пољопривредно-прехрамбених производа битних за становништво.

- Добили смо чврсто увјеравање да ће Влада Србије донијети одлуку на основу које ће бити омогућен наставак извоза уговорених количина меркантилне пшенице, меркантилног кукуруза и пшеничне крупице у БиХ, у складу са потребама које су исказале Република Српска и Федерација БиХ. Ријеч је укупној количини од 196.145 тона поменутих пољопривредних производа - рекао је Кошарац.

На састанку је истакнуто да одлука Владе Србије о забрани извоза привременог карактера, те да се тренутно анализирају расположиве количине поменутих пољопривредних производа због неизвјесности и поремећаја на глобалном тржишту.

Кошарац и Недимовић усагласили су да је од изузетног значаја наставак спољнотрговинског промета меркантилне пшенице, меркантилног кукуруза и пшеничне крупице, будући да је Србија, након ЕУ, најважнији спољнотрговински партнер БиХ.

- Србија је регионални лидер са озбиљним и одговорним политикама. Увјерени смо да ће показати сензибилитет и у овом случају, те да ће на основу добрих и пријатељских веза српског члана Предсједништва Додика и предсједника Србије Вучића, привредници из Републике Српске и Федерације БиХ добити уговорене количине ових производа из Србије  - нагласио је Кошарац. 

На састанку је разговарано и о регионалној иницијативи "Отворени Балкан", при чему је министар Кошарац информисао министра Недимовића о опредијељености званичника Републике Српске да БиХ буде дио позитивних регионалних токова.

- У потпуности подржавамо регионалну сарадњу и прикључивање 'Отвореном Балкану', првенствено због бенефита за привредну заједницу и све грађане. У актуелној ситуацији са извозом одређених пољопривредних производа видљива је предност чланства у овој регионалној иницијативи - нагласио је Кошарац.

Како је истакао, званичници Републике Српске наставиће да потенцирају важност придруживања ''Отвореном Балкану'', без обзира на противљења из Федерације БиХ.

- Федерација БиХ је против ове иницијативе искључиво због политичких предрасуда, што негативно утиче на домаћи привредни сектор. Привредници како из Републике Српске, тако и из Федерације БиХ, таоци су такве политике, што је недопустиво. Република Српска ће наставити да инсистира на томе да будемо дио позитивне регионалне приче - поручио је Кошарац.