latinica  ћирилица
06/04/2022 |  13:30 | Аутор: СРНА

Бивши управник логора "Лора" осуђен на 8,5 година затвора

Жупанијски суд у Сплиту осудио је данас неправоснажно бишег управника сплитског логора "Лора" Томислава Дуића на 8,5 година затвора за ратни злочин над цивилним становништвом, а чувара у том логору Емилиа Бугура на затворску казну од четири године и десет мјесеци.
Лора - Фото: РТРС
ЛораФото: РТРС

У поступку "Лора 1" обојица су били правоснажно осуђени за ратни злочин над цивилима, па је Дуић добио осам година затвора, а Бунгур шест година.

Суђење за "Лору 1" је било поновљено, а потом је на захтјев појединих оптуженика спојено у један предмет са "Лором 2". Међутим, та два предмета су раздвојена 2017. године.

Дуићу и Бунгуру се сада судило у обновљеном поступку јер су обојица у вријеме суђења били у бјекству, а 2015. године су тражили обнову поступка.

Током доказног поступка обојица су негирала кривично дјело за које се терете, те изјавила да се не осјећају кривим.

Њихови адвокати су тврдили да је оптужница мањкава и да је "пуно политике у поступку".

Логор "Лора" у Сплиту, у коме су мучени и убијани Срби током рата на простору бивше Југославије, формиран је почетком 1992. године и постојао је све до 1997. године.

Овај логор основан је на мјесту некадашње ратне луке ЈНА, коју су након одласка ЈНА преузели припадници Војне полиције Хрватске војске.

У логору је било заточено 1.005 регистрованих затвореника који су прошли стравичну психофизичку тортуру, а према ранијим подацима Савеза логораша Републике Српске убијено је њих 70.

Како су раније наводили из Удружења "Јадовно", државни и војни врх Хрватске био је упознат о свим дешавањима у логору "Лора".