latinica  ћирилица
06/04/2022 |  17:51 ⇒ 19:45 | Аутор: Независне

Њемачка разматра војни ангажман у БиХ кроз ЕУФОР

Њемачка Влада разматра да се војно поново ангажује у БиХ кроз ЕУФОР, рекла је Ана Лирман, државна секретарка за Европу у њемачком Министарству спољних послова на сједници Бундестага посвећеној БиХ.
Берлин - Бундестаг - Фото: РТРС
Берлин - БундестагФото: РТРС

Поздравила је јачање војне мисије у БиХ и нагласила да Њемачка разматра поновно укључивање Војске Њемачке у тој операцији.

Када је ријеч о изборној реформи, рекла је да Њемачка подржава разговоре о измјенама законодавства и о техничким побољшањима, али да нови Изборни закон не смије повећавати етничке подјеле.

- Избори у октобру се морају одржати. Одгађање или бојкотовање би само могло повећати нестабилност - рекла је она.

Она је истакла да је Њемачка забринута због, како је навела, планова о сецесији, оцијенивши то као напад на јединство, мир и стабилност БиХ, западног Балкана и Европе.

Петер Бејер, из Клуба ЦДУ, је рекао да се БиХ налази у највећој кризи послије рата, а критиковао је и руског амбасадора у БиХ Игора Калабухова и поручио да је интерна ствар БиХ одлука о придруживању НАТО. Заложио се за убрзану европску перспективу за западни Балкан и констатовао да је спровођење реформи споро.

Свења Шулце, представница Клуба СПД-а, рекла је да је данас у БиХ поново угрожен мир.

Јоахим Вундрак из Клуба АфД-а, изразио је жаљење што се, како је рекао, етничка мржња у БиХ преноси на нове генерације, док је Јенс Бек, из Клуба ФДП-а, истакао да Њемачка неће толерисати "мијешање Русије у земљама западног Балкана".