latinica  ћирилица
06/04/2022 |  22:42 ⇒ 07/04/2022 | 09:35 | Аутор: РТРС

Видовић: Ускоро повећање плата и пензија; Циљ - просјечна плата од 1.200 КМ (ВИДЕО)

У мају ће доћи до повећања пензија и свих борачких и социјалних давања, а у јуну повећање плате од 10 одсто. До краја године могуће још једно повећање, најављује министарка финансија Зора Видовић.
Зора Видовић у Телерингу - Фото: РТРС
Зора Видовић у ТелерингуФото: РТРС

Намјера Владе је да просјечна плата до краја године буде 1.200 марака, истакла је Видовићева у емисији Телеринг.

Она је истакла да су максимала издвајања за привреду и пољопривреду. Након додатних издвајања од 10 милиона за сјетву, до краја године планирано још најмање 20 милиона усмјерити ка пољопривреди.

Видовићева каже да је укупна задуженост Српске шест милијарди КМ, у шта спадају буџет, општине, фондови и јавна предузећа.

- Педесетједан одсто је упкупан дуг, а 41,2 одсто јавни дуг, што значи да смо средње задужена земља, нисмо презадужени и нисмо дошли до максимума, нити то желимо - нагласила је министарка и додала да политика Владе Српске да се иде на смањење дуга у односу на бруто домаћи производ и на апсолутно смањење.

Према њеним ријечима, Српска је прошле године успјела да врати онолико колико је и задужила, а ове године ће мало више да врати него што ће да се задужи.

Она је напоменула да се приходи у овој години солидно наплаћују, с обзиром на инфлацију која покреће те приходе, али да са друге стране постоје и приједлози за давања према одређеним категоријама да би се ублажили негативни ефекти.

Она је напоменула да ће Влада Српске наставити да улаже у здравствени систем како би сваком грађанину била обезбијеђена адекватна здравствена заштита.

- У Српску се јако пуно инвестира. За све те инвестиције, на примјер у болнице, ми се не задужујемо, већ то издвајамо из буџета. Тренутно се ради болница у Добоју, болница у Бијељини је завршена, имамо проширење болнице у Теслићу и у Фочи, а треба да кренемо и са изградњом болнице у Требињу и у Приједору - каже Видовићева.

Направљено је неколико студентских домова, факултета, у студентском кампусу у Бањалуци се гради нови факултет, у плану је градња вртића и игралиште, каже Видовићева.

- Влада је у овој години и у оваквој ситуацији издвојила 150 милиона КМ из буџета за јавне инвестиције, а мислим да ће та цифра бити још већа јер ћемо у јуну радитиребаланс буџета - нагаласила је министарка.