latinica  ћирилица
07/04/2022 |  08:08 ⇒ 18:02 | Аутор: РТРС

Генерална скупштина УН-а о искључивању Русије из Савјета за људска права

Генерална скупштина УН-а гласаће данас о приједлогу Сједињених Америчких Држава да се Русија суспендује из Савјета УН за људска права због извјештаја о, како се наводи, "грубом и систематском кршењу људских права" спровођењем специјалне војне операције у Украјини.
Зграда УН-а у Њујорку (Фото: EPA/MATT CAMPBELL, илустрација) -
Зграда УН-а у Њујорку (Фото: EPA/MATT CAMPBELL, илустрација)

За суспензију Русије потребно је да гласа двије трећине од 47 чланица Савјета, а у тај проценат се не рачунају суздржане земље.

Русија је упозорила земље да ће гласање "за" и суздржаност бити оцијењено као "непријатељски поступак" са посљедицама по билатералне односе.

Из украјинских градова јуче је евакуисано скоро 4.900 људи, изјавила је потпредсједница украјинске владе Ирина Верешчук.

Москва је потврдила да су се руске трупе повукле из Кијевске области, како би створиле повољне услове за руско-украјинске преговоре.

Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен најавила је да ће Брисел уводити нове санкције Русији, које ће вјероватно укључивати и мјере против увоза руске нафте.

И Сједињене Америчке Државе најавиле су нови пакет санкција које укључују забрану нових инвестиција у Русији, санкционисање кћерки руског предсједника Владимира Путина и чланова породице руског министра спољних послова Сергеја Лаврова.

Званични Лондон најављује да ће до краја године престати да увози руску нафту и угаљ, као и да су замрзле имовину Сбербанке и Кредит банк ов Москоу.

Кредибилитет Савјета УН-а за људска права и цијелог система свјетске организације у овој области биће угрожени уколико Генерална скупштина УН усвоји амерички приједлог резолуције о суспендовању чланства Русије, изјавио је стални руски представник у Канцеларији УН и другим међународним организацијама у Женеви Генади Гатилов.

- Уколико резолуција буде усвојена, западњаци ће моћи слободно да наметну осталим земљама концепте и своју визију људских права која се свиђа њима и њиховим савезницима - рекао је шеф руске дипломатске мисије за ТАСС.

Према његовим ријечима, суспендовање Русије као члана Савјета УН за људска права ће "дискредитовати принцип универзалности тог тијела, нарушити његову ефикасност и потпуно угрозити повјерење не само у Савјет, већ у цијели систем УН за заштиту људских права".