latinica  ћирилица
07/04/2022 |  17:36 ⇒ 17:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Европски парламент тражи ембарго на све руске енергенте

Европски парламент (ЕП) усвојио је данас резолуцију којом се траже додатне казнене мјера против Русије, укључујући “хитно увођење потпуног ембарга на увоз руске нафте, угља, нуклеарног горива и гаса".
Европски парламент (Фото: EPA-EFE/ RONALD WITTEK) -
Европски парламент (Фото: EPA-EFE/ RONALD WITTEK)

Резолуција је усвојена са 513 гласова "за", 22 "против" и 19 уздржаних, објављено је на веб сајту Европског парламента.

Пооштравање санкција би требало да буде праћено планом за обезбјеђење сигурног снабдијевања ЕУ енергијом, као и стратегијом за “повлачење санкција уколико Русија предузме кораке ка обнављању независности, суверенитета, територијалног интегритета Украјине унутар њених међународно признатих граница и потпуног изласка њених трупа са територије Украјине“.

Посланици Европског парламента позвали су лидере ЕУ да искључе Русију из Г20 и других мултилатералних организација, попут УНХРЦ-а, Интерпола, Свјетске трговинске организације, Унеска и других, оцјењујући да би то “био важан сигнал да се међународна заједница неће вратити на уобичајене односе с агресорском државом“.

Да би санкције биле дјелотворније, ЕП позива на искључивање руских банака из SWIFT система, на забрану уласка свим пловилима повезаним са Русијом у територијалне воде ЕУ и њихово пристајање у лукама, као и забрану друмског теретног транспорта из и у Русију и Бјелорусију.

Европски посланици захтијевају и запљену “све имовине која припада руским званичницима или олигарсима повезаним са режимом (руског предсједника Владимира) Путина, њиховим заступницима и посланицима“, а исто то траже и за званичнике и особе повезане са режимом бјелоруског предсједника Александра Лукашенка.

У резолуцији се наводи умијешаност Бјелорусије у рат у Украјини и захтијева да према Минску буду примијењене исте санкције као против Русије како би се, како се наводи, "затвориле све рупе које би Путину омогућиле да употреби помоћ Лукашенка за заобилажење санкција".

У засебној одлуци, Европски парламент је подржао планове за убрзање допуне резерви гаса у Европи, тако да домаћинства и предузећа имају довољно гаса за сљедећу грејну сезону.

О приједлогу, који је ЕП усвојио по хитној процедури, сада ће се преговарати са министрима земаља чланица ЕУ.