latinica  ћирилица
07/04/2022 |  21:40 ⇒ 08/04/2022 | 08:09 | Аутор: РТРС

Сијарто за РТРС: Мађарска неће подржати било какве санкције Додику; За Српску и БиХ 30 милиона евра помоћи (ВИДЕО)

Мађарска неће мијењати своју спољну политику која подразумијева испуњавање националних интереса, рекао је за РТРС шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто у свом првом интервјуу након побједе партије Фидес премијера Виктора Орбана на парламентарним изборима.
Петер Сијарто - Фото: РТРС
Петер СијартоФото: РТРС

Сијарто је нагласио да Брисел мора уважити вољу народа, те да лидери Европске уније морају разговарати са легитимно изабраним представницима, а не заговарати санкције. Поновио је да се противи санкцијама које су раније биле предложене за српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и додао да ће Мађарска покренути програм економског развоја, а за БиХ и Републику Српску из Европске уније биће обезбијеђено 30 милиона евра.

- Увођењем санкција Милораду Додику, шта да очекујемо, да ће се ситуација поправити? Како? Могуће санкције против демократски изабраног лидера Срба у Босни и Херцеговини, да ли би оне помогле да се унаприједи сигурност и ситуација у БиХ? Да ли би то помогло да се допринесе напретку државе? Дефинитивно не! Па зашто онда то радимо, хајде да радимо ствари које ће помоћи, да не радимо ствари које ће изазвати само штету - рекао је Сијарто.

Сијарто је јасно истакао да Мађарска неће подржати било какву врсту санкција Додику.

- Нећемо подржати санкције против било ког демократски изабраног представника овдје, јер би те санкције изазвале огромну штету овом региону, а ако би изазвалу велику штету у региону, изазвали би и негативне посљедице и за нашу државу - нагласио је Сијарто.

Он је навео да је потребно разговарати са лидерима на западном Балкану, а не само "писати саопштења у Бриселу".

- Хајде да причамо са лидерима на западном Балкану, хајде да их покушамо разумјети. Скупимо храбрости да дођемо овдје и причамо с њима директно. Писање саопштења из Брисела о Западном Балкану је лако. Зашто не дођу овдје, зашто не причају, зашто не уђу у суштину проблема. Зашто не донесу одговорне одлуке - додао је он.

Сијарто је поручио да Мађарска води одговорну, добросусједску политику.

- Нама је у интересу да на западном Балкану влада мир и стабилност. За то су потребни и економски услови, због чега је Мађарска одлучила да предузме озбиљан програм економског развоја у БиХ и Републици Српској који ће се спровести на основу договора са Додиком - прецизирао је Сијарто.

Нагласио је да колегама из западне Европе настоји да објасни да без западног Балкана, Европа није комплетирана.

- Ако желите да европски пројекат буде комплетиран морате да схватите озбиљно теме из овог дијела Европе. Када кажу да нпр. Руси или Турци, Кинези желе да утичу на западни Балкан, ја им кажем, гледајте то је глобална политика и наравно да желе да утичу овдје, али ми Европљани морамо да утичемо. Имамо највише шанси да успијемо, али ако увијек причамо о могућим санкцијама, ако осуђујемо нећемо бити у прилици да искористимо нашу шансу - рекао је он.

Сматра да еј потребно видјети шта је региону потребно за брже приступање Европској унији.

- Зашто не даднемо кандидатски статус Босни и Херцеговини, зашто то не понудимо и Србима и Црногорцима, зашто не започеном преговоре са Сјеверном Македонијом и Албанијом. Ако нисмо до сада то урадили, не требамо онда да се жалимо на утицај других земаља, али остаћемо без шансе. Ако изгубимо прилику, ако не убрзамо процес интеграције, то је прилика за друге. Не треба да плачемо због тога, ово је као фудбалска утакмица, обје екипе желе да дају гол, не треба да се срамимо ако противник то уради прије нас, таква је игра - истакао је Сијарто.

Истакао је да ће разговарати и са Кристијаном Шмитом.

- Разумијем оне који говоре да се мора повратити потпуни суверенитет овој држави. Имаћу састанак са Шмитом и расправљаћу с њим око његових ставова. Мислим да ако се буде понашао паметно, могао би бити од велике помоћи. Надам се ће бити паметан у овој ситуацији. Морамо наставити дијалог о потпуном суверенитету који треба да се врати овој држави - нагласио је Сијарто.

Сматра да ако се жели мир и стабилност мора се разговарати, дискутовати са свим странама, пронаћи коегзистенцију или компромис, али "понашати се да не постоји друго мишљење је штетно".

- У европским круговима увијек истичем да се проблеми Срба и Хрвата у БиХ морају ријешити, увијек то радим - рекао је он.

Нагласио је заинтересованост Мађарске да сарађујемо на пољима енергетике и здравства у Српској.

- И преговори се већ воде око појединих стратешких улагања мађарских компанија у Републици Српској. Унаприједићемо степен снабдијевања енергијом и степен здравствене заштите. Заинтерсовани смо и за сарадњу на пољу цивилног ваздухопловства, и да га унаприједимо. Виз ер већ ради у Бањалуци, и разговарамо о даљим могућим побољшањем те сарадње. Очекујем доста успјеха од овог програма економске помоћи који ће бити покренут као што сам рекао сада у априлу са буџетом од 30 милиона евра. То ће бити бесповратна средства. Желимо да унаприједимо пољопривредни сектор и то би требало да има велики утицај на комплетан економски развој државе - нагласио је Сијарто.

Када је ријеч о одржаним општим изборима у Мађарској гдје је премијер Виктор Орбан убједљиво освојио четврти мандат на општим изборима, Сијарто је истакао да су почаствовани подршком коју им је исказао мађарски народ на изборима.

- Овај пут смо имали и рекордан број гласова, никада нисмо добили толики број гласова и сада имамо и највећи број мјеста у парламенту Мађарске, од 199 парламентараца, 135 ће бити наши људи, што показује да су Мађари препознали рад Владе, и потврдили да држава може да осигура мир и сигурност у будућности. Народ је јасно исказао да не жели да буде укључен у рат у комшилуку, да не желе да наша држава дијели оружје у овом конфликту и да не желе да се држава придружи санкцијама ЕУ када су у питању енергенти - рекао је он.

Истакао је да је њихова стратегија тешко критикована у Бриселу и од стране неких чланица ЕУ.

- Али чињеница је да дефинитивно подржавамо Украјину, послали смо им највећу хуманитарну подршку, највећу у историји наше државе, али нисмо спремни да ризикујемо мир и сигурност нашег народа и ако донесемо одлуку да пошаљемо или војне трупе или оружје Украјини то ће ставити нашу државу у незавидан положај. Ми смо донијели јасну одлуку којом не дозвољавамо другима да будемо транзитна држава за оружје до Украјине, зашто? Ове доставе оружја су мета непријатеља, друге стране у сукобу и не желимо да видимо такве доставе на простору наше државе. Да, има притисака, има напада, али знате шта, брига нас је за тим! Сигурност мађарског народа је на првом мјесту - поручио је Сијарто.