latinica  ћирилица
08/04/2022 |  07:52 ⇒ 10:56 | Аутор: СРНА

Ујић обавијестио Тегелтију: Подаци о лицима којима је забрањен улазак у БиХ - тајни, чека се ОБА

Директор Службе са послове са странцима Слободан Ујић обавијестио је предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтију да су подаци о особама којима је забрањен улазак у БиХ - тајни и да безбједносну провјеру странаца с циљем утврђивања разлога безбједности по БиХ проводи Обавјештајно-безбједносна агенција.
Слободан Ујић - Фото: СРНА
Слободан УјићФото: СРНА

- Уважавајући Ваш захтјев за достављање јасно наведених разлога забране уласка страним држављанима у БиХ, те да су писани акти ОБА у вези са њима оквалификовани као лица која представљају пријетњу безбједности БиХ и да носе ознаку степена тајности "повјерљиво", Служба за послове са странцима је одмах по запримању Вашег дописа од наведеног органа  затражила достављање тражених информација с циљем уступања Савјету министара - истиче се у допису упућеном предсједавајућем Савјета министара.

Ујић је додао да ће Служба за послове са странцима одмах по запримању одговора од ОБА благовремено информисати Тегелтију.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија затражио је 30. марта од Министарства безбједности и Службе за послове са странцима БиХ да му у што краћем року достави списак страних држављана којима је забрањен улазак у БиХ са јасно наведеним разлозима забране.

Тегелтија је у допису навео да као предсједавајући Савјета министара није обавијештен о списковима страних држављана којима се забрањује улазак у БиХ.

Он је тада нагласио да није ријеч о подацима који имају степен тајности, нити би смјеле бити тајна, те инсистира да се евиденција са траженим подацима јавно објави.