latinica  ћирилица
09/04/2022 |  11:10 ⇒ 11:38 | Аутор: СРНА

Којић: Брамерц "брани мит" и понижава српске жртве

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница Бранимир Којић рекао је да посјета БиХ главног хашког тужиоца Серж Брамерц по ко зна који пут показује да се све ради како би се одржала једнострана прича о томе да су само муслимани жртве, чиме се "брани мит" и понижавају српске жртве.
Бранимир Којић - Фото: СРНА
Бранимир КојићФото: СРНА

- Скоро 30 година међународна заједница грчевито брани "мит" о муслиманским страдањима док се српске жртве понижавају што је заиста крајње подло и безобразно - нагласио је Којић.

Он је оцијенио као "безобразлук" да неко дође у Сребреницу и састане се само са муслиманским удружењима, док српске жртве свјесно заобиђе и то "правда некаквом изложбом".

- Поручујемо Брамерцу да ћемо и ми организовати изложбу са сликама на којима ће бити жртве које је убио Насер Орић и његови поданици, ако је он спреман доћи, саслушати и нешто учинити да се убице наших најмилијих нађу пред лицем правде - поручио је Којић.

Којић је подсјетио да су имали такву изложбу пред Судом БиХ, али да је и Кристијан Шмит тај дан отишао у Сребеницу и "клањао у Поточарима".

- Питамо Брамерца хоће ли нас примити на састанак да му предочимо да се у Подрињу сваке године пали 3.267 свјећа за погинуле Србе, хоће ли нас погледати у очи и смије ли нам обећати да ће урадити нешто да наше мајке дочекају правду? - пита Којић.

Он је питао Брамерца да ли признаје српске жртве и да ли Србе сматра злочинцима па му је због тога испод части да се састане са њима?

- Хоће ли нам рећи да је њему битна Мунира, а не Иванка, Милева, Милица, да оне не треба да дочекају правду за своје синове - каже Којић и додаје да српске жртве са овог подручја имају пуно питања, а да одговоре добиле нису.

Којић констатује да се Брамерц налази на одговорној функцији и да би, стога, морао показати одговорност, а не "показивати подлост и неодговорност".

- Очекујемо да нам се јавно обрати и одговори на ова наша питања, а евентуално ћутање ћемо схватити као доказ да је он војник међународне заједнице који има задатак да брани мит који се не може одбранити, јер наша гробља су најбоља истина коју нико, па ни он, не може промијенити - поручио је Којић.

Брамерц је прије неколико дана у Сребреници разговарао са тамошњим бошњачким удружењима, а током посјете Републици Српској и ФБиХ није имао времена за српска удружења.

Брамерц је за РТРС рекао да му је било важније да се данас састане са тужиоцима у Бањалуци да би разговарали о националној стратегији за ратне злочине.

Повезане вијести:

Брамерц у Бањалуци; Поново није имао времена за српска удружења (ВИДЕО)