latinica  ћирилица
09/04/2022 |  19:06 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Пећине и јаме у Херцеговини јединствене по разноликости подземних врста (ВИДЕО)

Подземне пећине, јаме и еставеле на подручју Требиња и југа Херцеговине јединствено су подручје у свијету по разноликости подземних врста животиња.
Пећињске животиње - Фото: РТРС
Пећињске животињеФото: РТРС

То богатство је недовољно истражено, а само посљедњих година откривено је осам нових врста, истакнуто је на сипозијуму о подземној биологији динарида у Требињу.

Истраживања подземних пећина и јама на подручју Требиња трају готово два вијека, неке врсте су истражене, а у протекле три године откривене су нове, јединствене у свијету. Неке још нису добиле званичан назив. Пронађене су у еставелама од Драчева до Струјића, у Поповом пољу.

- У оквиру нашег пројекта, који траје три године, откривено је седам-осам нових врста, а тренутно су у поступку описивања, а то су јамске козице, јамски ракушци из рода нифаргус, кукци из рода кадезија, паукови из рода травунија... - навео је Тео Делић са Биотехничког факултета из Љубљане.

У динарском систему, као феномену у свјетским размјерама, сваке године открију се нове врсте. Настале су још у вријеме геолошких процеса, старих више од милион година.

- Читаво подручје Требиња и ријеке Требишњице је најбогатије подручје подземних врста што се тиче динарида, а занимљиво је и да је унутар подручја Поповог поља и уз ријеку Требишњицу и шпиља Вјетреница - навео је Давид Кулвер, професор Америчког универзитета из Вашингтона.

Подручје није заштићено, а нема ни домаћих стручњака који би проучавали подземну биологију. Симпозијум је шанса да се јавност упозна са вриједностима које су доступне само малом броју људи.

Сарадња Музеја Херцеговине и Биотехничког факултета из Љубљане биће настављена, а идеја је да се, уз школовање стручњака, формира посебна лабораторија у Требињу која би се бавила истраживањем подземне биологије.