latinica  ћирилица
10/04/2022 |  16:15 ⇒ 16:58 | Аутор: СРНА

Изасланик хрватске Владе: Да није било НДХ не би било ни данашње Хрватске

Изасланик хрватске Владе Матко Раос поручио је данас у Сплиту да не би било данашње Хрватске да није било 10. априла 1941. године, што је дан формирања Независне Државе Хрватске.
Сплит-илустрација (Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Сплит-илустрација (Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT)

Раос се обратио на обиљежавању 31 године од оснивања јединице ХОС-а "Рафаел Витез Бобан", гдје је, како је рекао, у име потпредсједника хратске Владе и министра бранитеља.

- Морате знати, да није било 10. априла 1941. не би било ни данашње Хрватске - кратко је поручио Раос и добио велики пљесак свих окупљених, преноси портал Индекс.

Предсједник Скупштине Сплитско-далматинске жупаније Мате Шимундић рекао је да су ХОС-овци "онда били за `Дом спремни, а да су то и данас`", те да им он као представник државне власти исказује част.

- Држава која то доводи у питање доводи у питање и свој опстанак - рекао је Шимундић.

Бивши генерал ХОС-а и посланик "Домовинског покрета" у Хрватском сабору Анте Пркачин рекао је да је за њега највреднија јединица била усташка "Црна легија".

Он је подсјетио да је на данашњи дан прије 81 годину створена НДХ и упитао да су Хрвати у таквој ситуацији да о томе не смију да говоре.

На обиљежавању 31 године од оснивања Девете бојне ХОС-а, хрватски ратни ветерани јуче су у дворани "Лора" у Сплиту узвикивали "За дом спремни".

У обраћању у пуној дворани предсједник Удружења Девете бојне Марко Скејо говор је завршио ускликом "За дом спремни", уз учествовање публике.

Социјалдемократска партија Хрватске осудила је изјаву Раоса и позвала Владу да се огради.