latinica  ћирилица
11/04/2022 |  06:48 ⇒ 12:14 | Аутор: РТРС

Парламент Српске о вету на пет одлука Предсједништва БиХ

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске, коју је затражио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик због одлука Предсједништва БиХ усвојених без консензуса, биће одржана данас.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Сједница НСРС је заказана за 12.00 часова. Пренос скупштинског засједања можете пратити на РТРС плусу и нашем порталу.

Додик тражи подршку за вето уложен у Сарајеву на пет одлука Предсједништва БиХ у којима је прегласан.

Три се односе на међународне споразуме БиХ из области образовања, док су два споразума ЦИК-а са ОЕБС-ом и Мађарском.

Веома штетном по виталне интересе Српске Додик је прогласио одлуку о одобравању закључивања меморандума о разумијевању између Централне изборне комисије БиХ и ОЕБС-а у БиХ.

Додик је навео да је веома штетна по виталне интересе Српске и одлука о одобравању закључивања меморандума о разумијевању у вези са изборном сарадњом између ЦИК-а БиХ и Државне изборне канцеларије Мађарске.

Он је као веома штетну по виталне интересе Републике Српске прогласио одлуку о одобравању закључивања споразума о учешћу БиХ у међународном истраживању о учењу и подучавању, као и одлуку о одобравању закључивања споразума о учешћу БиХ у међународном истраживању трендова у знању математике и природних наука.

Покретање виталног националног интереса, објашњава струка, од кључног је значаја за очување Дејтона и Републике Српске.

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица рекао је за РТРС да је прегласавање српског члана Предсједништва показатељ да БиХ тешко може да иде напријед. Он је подсјетио да то није прво прегласавање, али и да се нада да ће у Парламенту Српске бити подржан вето Додика.

Коалициони партнери СНСД-а јасно су ставили до знања да су против прегласавања у Предсједништву, а у складу с тим ће сутра и гласати.

- Наш генерални став је да све што је везано за прегласавање не прихватамо. Дакле, било која одлука да је у питању, једноставно не прихватамо прегласавање било ког народа - рекао је Далибор Стевић, шеф Клуба посланика Социјалистичке партије.

И Уједињена Српска прати коалиционе партнере. Шеф Клуба посланика ове странке Костадин Васић наводи да ће подржати Додиков вето, односно гласати у складу са интересима које он заступа у БиХ.

Потпредсједница ПДП-а Јелена Тривић рекла је да ће Клуб посланика ове странке сутра усагласити ставове о посебној сједници.

- Мислим да ћемо учествовати, али не могу сада ништа да говорим - рекла је Тривићева.

Професор уставног права Витомир Поповић појаснио је да се на свако прегласавање по Дејтонском споразуму и Уставу може уложити вето.

Он је истакао да сваки пут када два члана Предсједништва буду прегласала Србе и Републику Српску, Додик треба да заштити витални интерес Српске и затражи посебну сједницу Парламента.