latinica  ћирилица
11/04/2022 |  15:09 ⇒ 22:22 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Бошњаци и ПДП наручили, Британци испоручили (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је, реагујући на санкције Велике Британије, да се гледајући шта се дешава, може закључити да су "Бошњаци и ПДП наручили, а Британци испоручили".
Жељка Цвиијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвиијановићФото: РТРС

Цвијановић је рекла је да су санкције Велике Британије политичка порука свим политичарима који штите Српску.

- У суштини једна од ствари које су сад на сцени, су управо притисци које смо трпили као власт да се не донесе овај закон о имовини у НСРС којим се дерогира претходно донесени, односно давно донесени закон наметнут од стране британског држављанина који је вршио дужност високог представника Педија Ешдауна - навела је Цвијановић.

Истиче да је НСРС усвојила свој закон.

- С обзиром на то да је НСРС усвојила тај закон, он је дошао код предсједника Републике на потпис, те на упућивање на службену објаву. И наравно да вјерујем да све ово што се дешава и санкције имају и те како везе са тим чином, из простог разлога што је тражено да на себе преузмем тај велики ризик и одговорност, а то је да не потпишем тај закон. И онда кад се не бих слагала, не бих ишла против воље НСРС - истакла је Цвијановић. 

Нагласила је да Парламент Републике Српске има пуно право да доноси законе и да ти закони могу бити преиспитивани на различите начине, али и да предсједник Републике Српске без великог разлога не треба да улази у такву врсту конфликта са Народном скупштином Републике Српске.

Подсјећања ради, Велика Британија је данас саопштила да је санкционисала члана Предсједништва БиХ и лидера СНСД Милорада Додика и предсједницу Републике Српске Жељку Цвијановић због, како је написано, покушаја поткопавања легитимитета и функционалности БиХ.